Israël en VS zien mogelijkheden in onderhandelingen met Hamas

3 Israël en VS zien mogelijkheden in onderhandelingen met Hamas

HAMAS – De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag een delegatie gestuurd om de onderhandelingen met Hamas weer te hervatten. Onderhandelaars van beide partijen zien kansen om tot een akkoord te komen, meldt persbureau Reuters.

Woensdag kreeg Israël al een reactie van Hamas op een voorstel tot een staakt-het-vuren, dat Israël en de Verenigde Staten eind mei hadden opgesteld. Vanuit Israël klinken licht optimistische geluiden over het antwoord van Hamas. Er is “een reële kans” dat er een deal komt, zegt een onderhandelaar van de Israëlische delegatie op anonieme basis tegen Reuters. “Het voorstel van Hamas bevat een belangrijke doorbraak.”

Ook de Israëlische defensieminister Yoav Gallant zegt dat zijn land “dichter dan ooit tevoren” bij een deal is over de terugkeer van de gegijzelden die Hamas vasthoudt. Gallant zou die uitspraak hebben gedaan tegen een groep familieleden van gijzelaars, schrijven meerdere Israëlische media. In het oorspronkelijke voorstel van Israël en de VS komt er een staakt-het-vuren in Gaza. Vervolgens moeten de gegijzelden van de inval van Hamas op 7 oktober geleidelijk vrijkomen en geeft Hamas lichamen van de omgekomen gegijzelden terug.

In ruil daarvoor worden Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen vrijgelaten. Ook de wederopbouw van Gaza staat in het voorstel. Een Palestijnse functionaris zegt tegen Reuters dat Hamas in het antwoord “flexibiliteit laat zien” over sommige bepalingen in het voorstel. Hij denkt dat dat mogelijkheden tot een akkoord biedt.

Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch op de hoogte gebracht van het sturen van een onderhandelingsteam. Ook een Amerikaanse regeringsfunctionaris spreekt tegen journalisten van een “doorbraak”. Hij zegt dat het standpunt van Hamas over een mogelijke deal over de gegijzelden op belangrijke punten is veranderd.

De betrokken partijen hebben nog niet bevestigd in welk land de onderhandelingen worden gehouden en welke landen er precies zullen bemiddelen. Het Israëlische onderhandelingsteam wordt geleid door het hoofd van de geheime dienst Mossad, zegt een Israëlische functionaris tegen Reuters.

Sinds de uitbraak van de oorlog in de Gazastrook hebben Hamas en Israël één keer eerder een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren. Die duurde toen een week. In die periode werd een deel van de Israëlische gegijzelden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen. (NU.nl)…[+]