Suriname 61 douane-expediteurs rijker

10 Suriname is 61 douane-expediteurs rijker

PARAMARIBO – 61 douane-expediteurs hebben de opleiding tot douane-expediteur succesvol afgerond. De diploma-uitreiking vond maandag plaats in het Lalla Rookh-gebouw, in aanwezigheid van het hoofd van de douane, Charda Girwar, en de directeur der Belastingen, Marita Lautan-Wijnerman. De opleiding werd aangeboden door het Ministerie van Financiën en Planning in samenwerking met de Commissie Douane-Expediteurs.

De douane-expediteursopleiding, ook wel inklaardersopleiding genoemd, startte in januari 2023 en werd in juli 2024 afgerond. Charda Girwar toonde zich zeer tevreden met de resultaten van de opleiding. “Met trots kan worden gemeld dat 61 van de 78 deelnemers zijn geslaagd, wat neerkomt op een indrukwekkend slagingspercentage van 78%. Dit resultaat laat zien dat de opleiding niet alleen rigoureus is, maar ook effectief in het voorbereiden van toekomstige douane-expediteurs.” De best geslaagde van de groep, Anfernee Blijd, werd door zijn leergenoten geëerd als bemoediger van de klas, een erkenning voor zijn steun en inzet tijdens de opleiding. Girwar kijkt uit naar de bijdrage van deze geslaagden.

Mahindernath Gobardhan, hoofd van het Opleidingscentrum van het Ministerie van Financiën en Planning gaf een overzicht van de opleiding. Hij benadrukte het vernieuwde curriculum en de expertise die in de opleiding is gestoken. “Het curriculum is vernieuwd met de expertise van topdouaniers en aangepast lesmateriaal. Dit maakt de opleiding bijzonder waardevol en hoogstaand.”

Tijdens de ceremonie benadrukte directeur Lautan-Wijnerman het belang van de rol van een douane-expediteur. “U heeft een speciale taak, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw land. Uw werkzaamheden dragen bij aan de economie door ervoor te zorgen dat invoerrechten correct worden geïnd en dat de Staat krijgt waar die recht op heeft”, sprak zij de geslaagden toe. Lautan-Wijnerman waarschuwde ook voor de risico’s en verantwoordelijkheden die bij de rol komen kijken. “U staat in een situatie met risico’s die kunnen leiden tot Anti-Money Laundering-kwesties. We zitten internationaal in de strijd en ons land wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wees bewust van deze verantwoordelijkheden en voer uw werk correct uit.” …[+]