Ook Chinese maatschappij investeert  in offshore-productie

7-Ook-Chinese-maatschappij-investeert

PARAMARIBO – Staatsolie Maatschappij Suriname NV (Staatsolie) en PetroChina Investment Suriname BV (PetroChina), een dochteronderneming van China National Petroleum Corporation (CNPC), hebben gisteren productiedelingscontracten ondertekend voor de offshore-blokken 14 en 15.   

PetroChina Company Limited is de grootste olieproducent van China. Het bedrijf is gevestigd in de hoofdstad Beijing. PetroChina produceert bijna uitsluitend olie en aardgas in de Volksrepubliek China. In 2022 werd 15% (2014: 13%) van de olie en 5% (2014: 5%) van het gas buiten China gewonnen. Medio 2011 richtten PetroChina en Ineos (Brits chemiebedrijf) een joint venture op. In de joint venture bracht Ineos twee Europese raffinaderijen in en in ruil betaalde PetroChina ongeveer USD 1 miljard aan Ineos. De raffinaderijen staan in Grangemouth in Schotland en bij Marseille in Frankrijk. De raffinaderijen hebben elk een capaciteit van 210.000 vaten olie per dag. De joint venture heeft ongeveer 1000 werknemers en een omzet van USD 15 miljard op jaarbasis.  PetroChina en CNPC zijn ook actief betrokken bij de oliewinning in Dafoer in Soedan

Staatsolie meldt in een persbericht dat PetroChina met het ondertekenen van de productiedelingscontracten exploratie-, ontwikkelings- en productierechten in Block 14 en Block 15 heeft verkregen. Staatsolie heeft via haar dochteronderneming Paradise Oil Company NV (POC) een participatieaandeel van 30%.

De contracten werden ondertekend door Annand Jagesar, Staatsolies algemeen directeur, Zhang Yu, vertegenwoordiger van China National Petroleum Corporation en Rekha Bissumbhar, POC Director. POC en PetroChina zullen ook een samenwerkingsovereenkomst (Joint Operating Agreement (JOA) ondertekenen. In de JOA worden de onderlinge afspraken tussen de contractpartijen over de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas en de verdeling van de kosten, risico’s en opbrengsten van het project vastgelegd.

Block 14 en Block 15 waren onderdeel van de Suriname Shallow Offshore 2 Bid Round 2023-2024. PetroChina was een van de bedrijven die een bod had uitgebracht en deze blokken kreeg toegewezen. De blokken bevinden zich in het oostelijke deel van het Suriname-Guyana bekken en grenzen aan Block 52, waar eerder olie- en gasvondsten zijn gedaanBlock 14 heeft waterdieptes van 50 tot 75 meter en Block 15 van 75 tot 150 meter.

Staatsolie heeft via POC ook een participatieaandeel in de blokken 5, 6, 7 en 8, die onderdeel waren van de Shallow Offshore Bid Round 2020-2021. De exploratieactiviteiten in deze blokken zijn in volle gang. Recente studies wijzen uit dat de geologie van het Shallow Offshore er veelbelovend uit ziet.

Met de twee nieuw afgesloten productiedelingscontracten is nu ongeveer 46% van het Surinaamse offshore-gebied onder contract. Staatsolie heeft als strategie zoveel mogelijk gebied onder contract te hebben bij internationale partijen. Staatsolie investeert in het bestuderen van alle data van alle blokken in het Surinaamse deel van het Guyana-Suriname bekken, waardoor het bedrijf de ‘Master of the basin’ kan worden. Dit houdt in dat Staatsolie steeds meer en beter in staat is data om te zetten in bruikbare informatie. Op die manier wordt een beter begrip verkregen van de geologie en het in kaart brengen van potentiële gebieden. Hoe beter Staatsolie dit kan doen, hoe succesvoller offshore-aanbestedingsronden zullen zijn en hoe groter de kans op het vinden van olie en/of gas wordt…[+]