Doorbraak in vermissingszaak: in 1991 gevonden schedel blijkt van Nederlandse

4 (17.00 uur)Doorbraak in vermissingszaak in 1991

NEDERLAND – Na ruim dertig jaar is er meer duidelijkheid over de vermissingszaak van de Limburgse Angelique Hendrix. Ze raakte in 1990 vermist en werd nooit teruggevonden. Nu blijkt uit een DNA-match met een gevonden schedel dat Hendrix niet meer in leven is.

Hendrix vertrok op 13 juli 1990 op de fiets van haar ouderlijk huis in het Limburgse Stein. Sindsdien is er nooit meer wat van de vrouw vernomen, schrijft de politie in een verklaring.

Hoewel nu duidelijk is dat Hendrix niet meer in leven is, is het nog altijd onbekend hoe ze om het leven is gekomen. Het Openbaar Ministerie looft 30 duizend euro uit voor de tip waarmee het de zaak kan oplossen.

De politie startte in 1990 al een onderzoek, maar na dertig jaar was er nog altijd geen resultaat. Ook wordt de vermissing van een vriendin van Hendrix, Mirjam Verboort, meegenomen in het onderzoek.

Verboort raakte in juni 1996 vermist. Haar stoffelijk overschot werd in januari 1998 gevonden in een natuurgebied achter de kerk in Stein. Het is nog altijd onduidelijk of de twee zaken met elkaar te maken hebben.

Onlangs werd een match gevonden tussen nabestaanden van Hendrix en een profiel in de Belgische DNA-databank. In mei 1991 werd een schedel gevonden in het Belgische Maasmechelen, net over de grens bij Stein.

In de jaren negentig voerde Belgiƫ geen systematisch DNA-onderzoek uit in forensische zaken. In de loop van 2012 werd er wel een monster afgenomen van de schedel. Later werd het DNA-profiel daadwerkelijk toegevoegd aan de Belgische databank.

Afgelopen maart is de wet in BelgiĆ« aangepast. Sindsdien mogen DNA-profielen gedeeld worden met de databank I-Familia van Interpol. Zo is ook het profiel van de gevonden schedel gedeeld. Dat leidde uiteindelijk tot een match met de nabestaanden van de vermiste Hendrix. (NU.nl)…[+]