Unicef kondigt tweede vaccinatieronde tegen polio in Gaza aan

9 (04.00 uur)UNICEF kondigt tweede vaccinatieronde

GAZA – Komende week begint in Gaza een tweede vaccinatiecampagne tegen polio, meldt Unicef-directeur Catherine Russell. De VN-organisatie heeft met IsraĆ«l en Hamas overeenstemming bereikt over tijdelijke gevechtspauzes op de plekken waar kinderen worden gevaccineerd.

590 duizend kinderen tot tien jaar oud komen ervoor in aanmerking. De tweede vaccinatieronde begint op 14 oktober. Een groot deel van de kinderen heeft begin september al een eerste dosis toegediend gekregen. Maar voor effectieve bescherming moeten de kinderen een tweede dosis krijgen.

Het gaat om een druppelvaccin. Dit betekent dat het vaccin met druppels via de mond wordt toegediend. Tijdens de tweede ronde krijgen de kinderen ook vitamines om hun immuunsysteem te versterken.

Rond de vaccinatieplekken zullen tijdelijke gevechtspauzes worden gehouden. “Het is cruciaal dat alle partijen die pauzes respecteren”, zegt Russell. “Anders is het onmogelijk om de kinderen te vaccineren.”

De vaccinatiecampagne ging van start, omdat het poliovirus rondging onder kinderen in Gaza. De uitbraak ontstond door een tekort aan medische middelen, de slechte waterkwaliteit en slechte sanitaire voorzieningen.

Om de ziekte te bestrijden, moet 90 procent van de kinderen worden gevaccineerd. Tijdens de eerste ronde is dat doel gehaald, heeft gezondheidsorganisatie WHO eerder laten weten. (Nu.nl)…[+]