Politiechef vrijgesproken rond halloweendrama Zuid-Korea

7 ()4.00 uur)Politiechef vrijgesproken rond

ZUID-KOREA – Een rechtbank in Zuid-Korea heeft de voormalig politiechef van Seoul vrijgesproken van nalatigheid in verband met het halloweendrama in 2022. Daarbij kwamen in de hoofdstad door verdrukking 159 mensen om het leven. Politiechef Kim Kwhang-ho had volgens de aanklagers niet genoeg agenten ingezet in de wijk waar de festiviteiten plaatsvonden, maar de rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is dat hij zijn werk voor en tijdens het evenement had verwaarloosd.

In 2022 werd voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie weer Halloween gevierd in de stad. Honderdduizend mensen kwamen af op de festiviteiten, maar Kim had slechts 137 politiemensen ingezet. Feestgangers werden verdrukt en vertrapt in een smalle straat in de uitgaanswijk Itaewon. Op videobeelden is te zien hoe verschillende stromen van mensen tegen elkaar in bewogen op een punt waar straten bij elkaar komen. Een grote groep mensen kwam in de drukte ten val, terwijl mensen achter hen bleven duwen, concludeerden de autoriteiten achteraf.

Een getuige zei daar in 2022 over tegen CNN: “Ik zag mensen naar de linkerkant gaan en ik zag mensen naar de tegenovergestelde kant gaan. De mensen in het midden kwamen vast te zitten. Ze hadden geen manier om te communiceren. Ze konden niet ademhalen.” (NOS)…[+]

Foto: Een beeld van de drukte op de straten tijdens het halloweendrama van 2022.(NOS)