Horloge van kapitein die 705 Titanic-passagiers redde levert recordbedrag op
LONDEN – Een gouden zakhorloge van een kapitein die met zijn schip 705 Titanic-passagiers redde, heeft zaterdag bij een veiling bijna 2 miljoen euro opgeleverd. Dat is een recordbedrag voor een voorwerp dat verbonden is aan het beroemde gezonken stoomschip. Het horloge behoorde toe aan Arthur Rostron, de kapitein van het schip RMS Carpathia, dat na het zinken van de Titanic 705 passagiers uit reddingsboten redde.
Rostron kreeg het horloge van drie overlevenden die uit de reddingsboten waren gered, drie vrouwen die hun echtgenoten verloren tijdens de ramp. Een van hen was Madeleine Astor, de weduwe van John Jacob Astor, de rijkste man aan boord van de Titanic. Het achttienkaraats gouden horloge is afkomstig van het bedrijf Tiffany & Co, bekend om zijn luxe juwelen. Het horloge draagt een inscriptie met de tekst: “Aangeboden aan kapitein Rostron met de oprechte dankbaarheid van drie overlevenden van de Titanic.” Ook de datum van de ramp en de namen van de drie weduwen zijn in het horloge gegraveerd.
Rostron ontving het horloge tijdens een lunch in het huis van Madeleine Astor in New York, enkele maanden na de ramp. De Titanic zonk tijdens haar eerste vaart in april 1912 na een botsing met een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan. Meer dan vijftienhonderd mensen kwamen om. Het horloge werd tijdens de veiling verkocht aan een verzamelaar die anoniem wenst te blijven, zo liet het veilinghuis Henry Aldridge & Son in Devizes weten. De verzamelaar betaalde precies 1,56 miljoen pond (ongeveer 1,87 miljoen euro) voor het uurwerk.
Het vorige recordbedrag voor Titanic-memorabilia werd betaald voor een horloge van John Jacob Astor. Zijn persoonlijke zakhorloge ging afgelopen april voor zo’n 1,4 miljoen euro onder de hamer. Daarvoor stond het record op naam van een viool die werd bespeeld tijdens het zinken. Dat instrument bracht in 2013 ruim 1,3 miljoen euro op. Volgens het veilinghuis bewijst het feit dat het record dit jaar al twee keer is gebroken dat “de herinnering aan de Titanic nog steeds springlevend is”. Hierdoor worden voorwerpen die met het beroemde schip te maken hebben steeds waardevoller. (NU.nl)