Winston Ramautarsing: “De president geeft lollipop geld”

PARAMARIBO – “De president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, geeft de Surinaamse bevolking een lollipop”, zegt Winston Ramautarsing, econoom en lid van de Vereniging van Economisten in Suriname, in een interview met Times of Suriname. De president heeft aangekondigd dat elke Surinamer een spaarbiljet krijgt ter waarde van USD 750, met een rente van 7% per jaar, genaamd ‘Royalty voor Iedereen’ (RVI).
Ramautarsing meldt aan de krant dat dit betekent dat elke Surinamer ongeveer USD 50 per jaar ontvangt, wat neerkomt op ongeveer USD 4 per maand, oftewel ongeveer SRD 142. Dit bedrag noemt hij “lollipop geld”. Hij benadrukt dat de Surinaamse bevolking geen afdankertjes of kruimeltjes nodig heeft, maar goed bestuur. “Deze president geeft je een lollipop en neemt er twee terug”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat de bevolking een stabiele economie zonder inflatie nodig heeft. Verder merkt hij op dat de Surinamers met hun zuurverdiende geld in staat moeten zijn de normale consumpties te dekken tegen stabiele prijzen; dat noemt hij goed bestuur.
Ramautarsing zegt zich af te vragen of het volk hierin zal trappen. Hij wijst erop dat de waarde van SRD 1 van de government take van deze maand al gelijk is aan de waarde van het spaarbiljet per maand. Ramautarsing hoopt dat het volk hier niet in trapt. Hij vindt het verbazingwekkend dat de president enkele dagen geleden een commissie van 30 prominente Surinamers benoemde om te adviseren over het beheer van toekomstige oliegelden, om vervolgens kort daarna zelf geld uit te delen. Ramautarsing zegt dat hij ter plekke zou zijn afgetreden als hij deel van die commissie had uitgemaakt.
President Chandrikapersad Santokhi heeft aangekondigd dat elke Surinamer een aandeel krijgt in de olie-royalty’s van USD 750, met een rente van 7% per jaar. Deze maatregel volgt op het positieve investeringsbesluit van Total Energies, wat volgens de president grote kansen biedt voor de Surinaamse bevolking, vooral voor ondernemers en jongeren, die met de juiste opleiding en training kunnen bijdragen aan de toekomst van het land.
Santokhi benadrukte dat de Grondwet van Suriname (artikel 41) stelt dat natuurlijke hulpbronnen eigendom zijn van de natie en moeten bijdragen aan de ontwikkeling van het land. Tevens wordt in artikel 6 van de Grondwet gestreefd naar een eerlijke verdeling van welvaart. Gezien verzoeken van verschillende groepen, vooral gepensioneerden die vrezen niet te profiteren van de olievoordelen, heeft de president financiële deskundigen gevraagd om een instrument te ontwikkelen dat de bevolking een aandeel in de olie-royalty’s biedt. Dit nieuw financieel instrument maakt de Surinaamse bevolking feitelijk eigenaar van de natuurlijke hulpbronnen van het land, als beloning voor hun bijdrage aan de economische stabilisatie.