België komt als eerste land ter wereld met speciale arbeidswet voor sekswerkers

Brussel – België is sinds zondag het eerste land ter wereld met een speciale arbeidswet voor sekswerkers. Prostituees in loondienst krijgen voortaan specifieke rechten bij de uitvoering van hun eeuwenoud beroep. De wet, die afgelopen voorjaar door het Belgische parlement werd geloodst, legt de rechten en plichten van werknemers én werkgevers in de seksbranche vast.

Zo moeten ondernemers die sekswerkers in dienst willen nemen een officiële erkenning krijgen van de overheid. Zo’n erkenning krijgen ze alleen door aan te tonen dat ze niet veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld mensenhandel of fraude. Ook moeten ze allerlei maatregelen nemen om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zo moet iemand die op een locatie werkt een alarmknop bij zich hebben en zijn bedrijven verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben.

Sekswerkers krijgen recht op toegang tot sociale zekerheid, kunnen met zwangerschapsverlof en bouwen pensioenrechten op. Verder zijn er allemaal specifieke arbeidsvoorwaarden in de wet vastgelegd: zo krijgt een sekswerker het recht om specifieke handelingen te weigeren of stop te zetten. „Dit mag niet worden beschouwd als een tekortkoming”, zo valt te lezen in de wet. Thuiswerken is alleen onder voorwaarden toegestaan en studenten mogen niet in dienst worden genomen. De Belgische Unie van Sekswerkers, Utsopi, ziet de nieuwe wet als een hoogtepunt. „We hadden nooit kunnen dromen dat we hier als zouden staan”, zo laat de organisatie weten aan de Vlaamse omroep VRT.

Voor uitbaters van bordelen of escort-ondernemers was het al mogelijk in België om iemand een contract aan te bieden. Maar er was tot zondag nog geen speciale wet of CAO waarin rechten en plichten voor sekswerkers en hun werkgevers zijn geregeld. Tijdens de corona-lockdown kregen sekswerkers daardoor bijvoorbeeld geen tegemoetkoming. Belangenbehartiger Utsopi laat aan de VRT weten dat de wet niet alle problemen oplost. Een deel van de sekswerkers werkt als zelfstandige en bovendien zijn er in de sector nog altijd mensen actief zonder papieren. (De Telegraaf)