President Biden bezoekt Angola in race om grondstoffen

LUANDA  –  Het werd eerder uitgesteld vanwege orkaan Milton in de Verenigde Staten (VS), maar nu gaat hij toch eindelijk op bezoek. De Amerikaanse president Biden is de komende dagen, op de valreep van zijn presidentschap, in Angola.

Sinds 2015 heeft geen enkele Amerikaanse president voet gezet op het Afrikaanse continent. Toen ging Obama naar Kenia en Ethiopiƫ. Wel was vicepresident Kamala Harris vorig jaar in Zambia. Biden gaat nu iets westelijker, naar Angola. De keuze voor Zambia en Angola heeft te maken met een project waar de VS in investeert: de Lobito Corridor, een 1300 kilometer lange spoorlijn die vanaf Zambia via de Democratische Republiek Congo (DRC) naar de havenstad Lobito in Angola loopt. Het eerste transport was afgelopen augustus van de DRC naar Lobito en vanuit daar naar het Amerikaanse Baltimore.

De spoorlijn is belangrijk in de race om grondstoffen, onder meer voor elektrische auto’s en de energietransitie. Zambia is rijk aan koper en kobalt, de Congolese regio Katanga ligt vol met vrijwel alle denkbare grondstoffen en die kunnen via Angola de Atlantische Oceaan over, voor de export. Hoewel Biden onder meer ook langs het slavernijmuseum gaat in de Angolese hoofdstad Luanda, staat de Lobito Corridor centraal in zijn bezoek. De spoorlijn geldt als het belangrijkste Amerikaanse infrastructuurproject in Afrika. Ook de Europese Unie (EU) investeert erin. In Angola ontmoet Biden alle regionale leiders die bij het project betrokken zijn.

De VS en de EU willen met het project tegenwicht bieden aan China, de belangrijkste handelspartner van veel Afrikaanse landen. China steekt al decennialang veel geld in infrastructuur op het continent, geeft landen leningen en heeft er ook veel mijnbouwvergunningen. China wil juist een spoorlijn herstellen die precies de andere kant op loopt: vanuit het koperrijke Zambia naar het oosten toe, naar de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam aan de Indische Oceaan. Met hetzelfde doel.

Angola is historisch ook een partner van Rusland, maar heeft aangegeven open te staan voor iedereen die wil helpen met economische groei. Veel Afrikaanse landen, ook Zambia en de DRC, vinden dat ze prima zaken kunnen doen met veel verschillende landen tegelijk, ook als die op het wereldtoneel tegenover elkaar staan. (NOS)

Fototekst: Biden stapt aan boord van de Air Force One voor vertrek naar de Angolese hoofdstad Luanda. (Reuters)