Tweedaagse workshop gericht op strategisch plan voor verkeersveiligheid
PARAMARIBO – De Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO) organiseren een tweedaagse workshop over verkeersveiligheid, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Politie, het Verkeersveiligheidsinstituut en het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV). De workshop, die woensdag van start is gegaan in de Ballroom van hotel Torarica, heeft als doel het strategisch plan voor verkeersveiligheid bij te werken en te finaliseren.
Deze workshop is een vervolg op de eerdere bijeenkomsten van 2021, waarbij verschillende stakeholders, waaronder de PAHO, de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Politie, al stappen hebben gezet in het proces van het actualiseren van het verkeersveiligheidsplan. KSV-voorzitter Helmut Gezius benadrukt dat de focus van de huidige workshop ligt op het afronden van dit plan. “We gaan spreken over de meest urgente interventies die in de komende jaren moeten worden uitgevoerd. Het plan zal een looptijd hebben tot 2030, het jaar waarin het tweede VN-decennium voor verkeersveiligheid eindigt”, aldus Gezius.
PAHO/WHO-vertegenwoordiger Yafflo Ouattara wijst erop dat, ondanks enkele vooruitgangen, het aantal verkeersdoden wereldwijd nog steeds onacceptabel hoog is, wat de noodzaak voor strengere maatregelen en actie duidt. “Het tweede decennium, dat van 2021 tot 2030 loopt, richt zich op het verder terugdringen van het aantal verkeersdoden en gewonden.”
Tijdens de workshop zal ook worden gesproken over de voortgang van eerdere initiatieven, zoals de permanente verkeerseducatie in het formele onderwijs. “Concrete stappen zijn inmiddels gezet voor zowel kleuter- als basisonderwijs. Ook de aangescherpte Rijwet, met strengere maatregelen tegen bijvoorbeeld alcoholgebruik en snelheidsoverschrijdingen, wordt besproken”, meldt Gezius. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de oprichting van een verkeersveiligheidsautoriteit en de voortgang van het project voor bromfietscertificering.
Joanne Adraai, directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut, legt uit: “Het plan dat van 2018 tot 2021 werd geschreven, wordt geüpdatet om te voldoen aan de internationale richtlijnen voor verkeersveiligheid. Hoewel slechts 5 procent van het oorspronkelijke plan is uitgevoerd, blijven de meeste maatregelen nog steeds relevant. Met de steun van PAHO werken we aan de actualisering van het plan voor de periode 2024-2030.”
Directeur Adraai is van mening dat gedragsverandering bij weggebruikers en de rol van handhaving van eminent belang zijn bij het creëren van een veiligere verkeersomgeving. “Het gedrag van weggebruikers is een van de belangrijkste factoren bij het verminderen van verkeersongevallen. We roepen de media en de gemeenschap op om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeersveiligheid, vooral in de drukke feestmaanden.” Zij benadrukt de noodzaak om wetgeving aan te passen voor digitale handhaving, bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerscamera’s voor controle. Deze worden momenteel voornamelijk voor criminaliteitsbestrijding ingezet.
Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers. Zijn organisatie en de PAHO, WHO Ministerie van Justitie en Politie en het Verkeersveiligheidsinstituut hebben weer een verkeersveiligheid workshop gehouden.