Israël én Turkije schenden internationale oorlogsregels in Syrië

SYRIE – De Israëlische inname van de bufferzone kon internationaal op veel kritiek rekenen. Onterecht, vinden sommige NU.nl-lezers. Want Turkije bemoeit zich toch ook al langer met Syrië? En hoe zit het dan met de Amerikaanse troepen daar? NU.nl sprak met drie experts. Over één ding zijn de drie deskundigen het meteen eens: wat Israël op het moment in Syrië doet – het innemen van de bufferzone bij de Golanhoogten onder het mom van zelfverdediging – is in strijd met het internationaal recht.

“Dit is juridisch niet in de haak”, zegt Henri de Waele, hoogleraar Internationaal en Europees recht. “Wat Israël eerder heeft gedaan met de Golanhoogten en nu met een stuk van Syrië, mag niet van het internationaal recht”, zegt ook Marcel Brus, hoogleraar Internationaal Publiekrecht. Wil je het onderbouwen om een land in te vallen, dan moet je eerst kunnen onderbouwen dat er sprake is van dreiging vanuit dat land. “Maar er waren geen aanvallen vanuit Syrië op Israël”, zegt Brus. “En Israël bombardeert nu militaire doelen, schepen, wapenopslagplaatsen en vliegvelden.”

Het land zegt daarmee te voorkomen dat er dreiging vanuit Syrië richting Israël komt. “Maar preventieve zelfverdediging is vanuit internationaal recht niet toegestaan”, merkt Brus op. “Er is geen enkele grond waarop Israël die inval kan onderbouwen.” (Nu.nl)