NPS organiseert nationale discussie over nieuwe Grondwet

PARAMARIBO – De Nationale Partij Suriname (NPS) organiseert vandaag om 19:00 uur in Grun Djari een presentatie, gevolgd door een paneldiscussie met als centraal thema: ‘De mogelijke oplossing voor corruptie: De aanvang van een nationale discussie over een nieuwe Grondwet.’

De partij is vereerd om de Zwitserse parlementariër Samuel Kullman als gastspreker te verwelkomen. Hij is een vooraanstaand expert op het gebied van bestuurlijke hervormingen en decentralisatie. Zijn diepgaande kennis en ervaring met het Zwitserse model van directe democratie en gedecentraliseerd bestuur bieden waardevolle inzichten voor Suriname. Zwitserland staat wereldwijd bekend om zijn effectieve aanpak van corruptiebestrijding en het versterken van burgerparticipatie door middel van een gedecentraliseerd bestuursmodel.

De Grondwet van Suriname, die sinds 1987 van kracht is, heeft ons land gediend in tijden van verandering en groei. Echter, in het licht van de huidige uitdagingen is het cruciaal om een nationale dialoog te starten over mogelijke hervormingen die onze democratie kunnen versterken en corruptie kunnen bestrijden. Decentralisatie van het bestuur speelt hierin een sleutelrol. “Door bevoegdheden dichter bij de burger te brengen, vergroten we de transparantie, verminderen we de bureaucratie en versterken we de controlemechanismen, wat direct bijdraagt aan het terugdringen van corruptie”, meldt de NPS in een bericht.

Artikel 157 van onze Grondwet benadrukt al het belang van een bestuursstructuur die diensten dicht bij het volk brengt en participatie bevordert om bureaucratisme te voorkomen. “Het is tijd om deze principes te herzien en te versterken, zodat ze effectief bijdragen aan een eerlijk en rechtvaardig bestuur. Deze bijeenkomst markeert het begin van een nationale discussie waarin wij, als natie, samenwerken aan een toekomst waarin de macht werkelijk bij het volk ligt. Geïnspireerd door leiders als Mandela en Gandhi, roepen wij op tot een vreedzame en constructieve dialoog, gericht op het creëren van een rechtvaardige samenleving voor alle Surinamers”, aldus de NPS.