Actieve betrokkenheid van onze meisjes noodzakelijk voor duurzame ontwikkeling

da

Dit jaar werd voor de vierde maal Internationale Dag van het Meisjeskind, op 11 oktober, gememoreerd. “Wij staan er op deze dag extra bij stil dat op ons de plicht rust om een wereld te creëren vrij van discriminatie voor jonge vrouwen en meisjes.”, aldus de voorzitter van DA91, Angelic Alihusain-del Castilho, tijdens de ontmoeting met jongeren van Latour.

Het thema van dit jaar richt zich op tiener meisjes en de Duurzame Ontwikkelings Doelen, de zgn. SDG’s. Deze Sustainable Development Goals bestaan uit een reeks aan internationale doelen, inclusief gender gelijkheid, dat bereikt moeten zijn in 2030.

Een bijzonder gevoelig demografisch gegeven, is dat tiener meisjes geconfronteerd worden met sociale, economische en politieke barrières. Hoewel zij de potentie hebben om uit te groeien tot leiders en veranderingen te beïnvloeden, kan het gebruik maken en ontwikkelen van hun capaciteiten om in economisch, sociaal en politiek opzicht actief mee gestalte te geven aan hun eigen leven en dat van de gemeenschap, belemmerd worden door factoren zoals ongewenste zwangerschap, verplicht jong trouwen, gender-gerelateerd geweld en beperkte toegang tot hoger onderwijs en reproductieve gezondheidsdiensten. Dit staat in een persbericht van DA91…[+]