Brussel maant EU-leden tot spoed bij migratie

migratie

BRUSSEL – De beloften die de lidstaten van de Europese Unie hebben gedaan om de vluchtelingencrisis op te lossen, moeten direct worden nagekomen. Die boodschap gaf de Europese Commissie woensdag bij de presentatie van een aantal rapporten over de migratieproblemen.

 ,We hebben al tijd verloren, dat is onacceptabel’’, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). Hij heeft alle EU-ministers die over migratie gaan woensdag een vermanende brief gestuurd over de ,,noodsituatie”. De herverdeling van 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Turkije naar de rest van Europa komt nog altijd nauwelijks van de grond. Er zijn er nog geen vijfhonderd herplaatst.

Ook de registratiecentra in Italië en Griekenland moeten ,,urgent’’ operationeel worden gemaakt, aldus Avramopoulos. Er staan elf van deze ‘hotspots’ gepland, maar er functioneren er pas drie. Wel wordt vooruitgang geboekt bij het nemen van vingerafdrukken. In Griekenland werd dit in januari gedaan bij 78 procent van de mensen die aankwamen, terwijl dat in september nog 8 procent was. In Italië steeg het percentage van 36 naar 87.(Telegraaf)…[+]