De Verenigde Staten brengen voorlopig toch geen biljet van 20 dollar in omloop met de beeltenis van Harriet Tubman, een van de bekendste bestrijders van de slavernij. Minister Steven Mnuchin van Financiën verklaarde woensdag volgens Amerikaanse media dat het ontwerpproces is vertraagd en dat er vóór 2028 geen nieuw biljet komt. De presentatie van het biljet zou volgend jaar samenvallen met de viering van honderd jaar stemrecht voor vrouwen in de VS, maar dat gaat dus niet door. In 2016 werd bekendgemaakt dat Tubman op het briefje van 20 zou komen. Het huidige bankbiljet heeft de beeltenis van ex-president Andrew Jackson, die naar de achterkant zou verhuizen. Tubman werd in 1822 geboren als slaaf in de staat Maryland. In 1849 vluchtte Tubman naar Philadelphia, waar zwarte Amerikanen vrij konden zijn. Tubman was uiteindelijk betrokken bij de bevrijding van honderden slaven, vóór en tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Na de oorlog zette ze zich ook in voor het vrouwenstemrecht. Tubman overleed in 1913 op 91-jarige leeftijd.
Botswana, het land met de grootste olifantenpopulatie in de wereld, heeft het verbod op de jacht op de dieren opgeheven. Dat gebeurde nadat een regeringscommissie dat had voorgesteld na overleg met onderzoekers en jagers en wekenlange hoorzittingen over het onderwerp.
In een verklaring zegt de regering dat het vrijgeven van de jacht op een “ordelijke en ethische manier” geschiedt en in lijn is met de wet en regels. Sinds 1991 is het aantal olifanten in Botswana bijna verdrievoudigd tot 160.000. Het dunbevolkte Afrikaanse land voerde in 2014 het verbod op olifantenjacht in. Het zijn vooral boeren die klagen over de nadelige gevolgen van de grote olifantenpopulatie. De grootste klacht is dat de dieren schade veroorzaken aan de oogst en dorpsbewoners doden. Critici denken dat de regering het jachtverbod opheft om stemmen te winnen op het platteland.(NU)…[+]