Dag van de Aarde

Een jaarlijkse dag op 22 april met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. We leven in onzekere tijden. De klimaatcrisis, COVID-19 pandemie, leeggeviste oceanen, discussies over nieuwe kerncentrales… Het is allemaal funest voor onze planeet. Maar niet op de Dag van de Aarde! Tijdens dit grootse feest, dat jaarlijks erg veel media-aandacht krijgt, staan we stil bij de grootste problemen van deze tijd, zoals de opwarming van de planeet, de ontbossing van het regenwoud en de neushoorngenocides in Afrika.

Media-aandacht, dat is waar deze dag om draait. Met veel bombarie springen de campagnes als paddestoelen uit de grond en worden we door de Grüne Polizei op de gevaren van het weggooien van blikjes gewezen. Vooral met cijfers worden we met de neus op de feiten gedrukt: Zoveel procent van de panda’s sterven uit, een x-aantal miljoenen kilo’s plastic drijft in de oceanen… Op deze manier wordt de wereld bewust gemaakt van het belang van het delicate ecosysteem dat we nu systematisch uitroeien.

De Aarde (soms de wereld of Terra genoemd) is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van het zonnestelsel. Hierin behoort ze tot de naar haar genoemde “aardse planeten”, waarvan ze zowel qua massa als qua volume de grootste is. Op de Aarde komt leven voor: ze is de woonplaats van miljoenen soorten organismen. Of ze daarin alleen staat is onduidelijk, maar in de rest van het heelal zijn tot nog toe nergens sporen van leven, nu of in het verleden, gevonden. Radiometrische dateringen hebben uitgewezen dat de Aarde 4,57 miljard jaar geleden is ontstaan en het leven maximaal 1 miljard jaar daarna. Sinds het ontstaan van leven op aarde heeft deze biosfeer de aardatmosfeer zuurstofrijk gemaakt, waardoor zich aerobe organismen konden ontwikkelen, en een ozonlaag kon ontstaan. Die beschermt het aardoppervlak tegen schadelijke ultravioletstraling, waardoor leven mogelijk wordt gemaakt.Het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen, de rest bestaat uit continenten en eilanden…[+]