Amerika in shock na brugramp in Baltimore
VS – Amerika is in shock na de brugramp in Baltimore. Een containerschip ramde daar in de nacht van afgelopen maandag op dinsdag de Francis Scott Key Bridge, met één van de langste overspanningen ter wereld, die daarop in luttele seconden instortte. Hulpdiensten zoeken naar slachtoffers, onder wie een groep wegwerkers die ‘s nachts op de brug reparaties uitvoerden.
Bij het ochtendgloren was de chaos aan de monding van de Patapsco-rivier niet te overzien. Helikopters cirkelen boven het water, op zoek naar overlevenden. Overal zijn zwaailichten te zien. Tot op kilometers afstand heeft de politie alle wegen rond de rampplek afgezet. De gouverneur heeft de noodtoestand uitgeroepen. Een perskaart geeft toegang tot afgezet gebied. In de nacht voert dat voorbij meerdere wegblokkades over verlaten duister industriegebied naar het kantoor van de vervoersautoriteit in de staat Maryland. Op de lokale radio spat onderweg het ongeloof van de gebeurtenissen uit de speaker. ‘De brug is weg, het is ongelooflijk. Weg! Helemaal weg!’ roept de presentator. Hij zal het deze nacht vele malen herhalen.
De verbijstering in Baltimore, en ver daarbuiten, is groot. Ooggetuigen zeggen in Amerikaanse media dat ze aanvankelijk aan een aardbeving dachten, toen de kilometerslange, stalen brug met een overspanning van 366 meter op het langste deel, rond half twee ’s nachts als een kaartenhuis in elkaar klapte nadat een containerschip een pijler had geramd. Het schip, ‘Dali’ genaamd vaart onder Singaporese vlag en was op weg naar Sri Lanka. Hoe het ongeluk kon gebeuren is onduidelijk. Het containerschip was volgens lokale media kort daarvoor stuurloos geraakt. De bemanning van het schip scheen de autoriteiten vooraf te hebben gewaarschuwd dat een aanvaring niet te voorkomen leek omdat er geen controle meer over het vaartuig was.
Een onbekend aantal automobilisten en wegwerkers is in het water beland. Tot nu toe zijn twee mensen gered, van wie er één slecht aan toe is. Met man en macht wordt gezocht naar overlevenden. Sonarbeelden lieten volgens de lokale autoriteiten zien dat er auto’s op de bodem van de rivier liggen. Het zijn onheilspellende berichten.
Aan de stadszijde van de brug heeft de pers zich als professionele ramptoeristen op een paar honderd meter van de brugoprit langs een vangrail verzameld. Het was opmerkelijk stil. Cameraploegen, fotografen en verslaggevers staren naar het verlaten asfalt, dat even verder ophoudt te bestaan. De oprit van de brug eindigt in een gapend gat. ‘We staan hier al een uur. Er valt niets te zien’, zegt een journaliste van een lokaal tv-station.
Terwijl Amerika ontwaakt wordt de omvang van de ramp gaandeweg duidelijk. De getroffen brug, die vooral voor vrachtverkeer dat de tunnels rond de stad mijdt cruciaal is, zal voor een verkeersinfarct gaan zorgen. Belangrijker is dat slachtoffers worden geborgen. Er worden nog altijd zeven mensen vermist.
Het Witte Huis zegt de gebeurtenissen nauwlettend te volgen. Hoewel de FBI bij het onderzoek is betrokken zijn er volgens de autoriteiten vooralsnog geen aanwijzingen die duiden op opzet. Op een persconferentie aan de oever van de rampplek verklaarde de Transportminister van Maryland dat federale agenten bij dit soort incidenten altijd worden ingeschakeld. De bewindsman vertelt dat hulpdiensten de voorbije uren moesten vechten tegen de elementen: kou en duisternis. (De Telegraaf)…[+]