Bondsvoorzitter Sallons: “Minister moet niet bedreigen met ‘no work no pay’”
PARAMARIBO – Dat minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) dreigt om het loon van ambtenaren in te houden als die vandaag ook deelnemen aan het actiemodel ‘thuisblijven’, vindt Michael Sallons van de Werknemers Organisatie van Openbare Werken niet kunnen.
“Deze minister toch voelt niet mee met zijn medemens. We praten vaak over kinderen. De vader van het ministerie voelt niet mee met de kinderen op het ministerie. Ik vind, leef een beetje mee. Dagelijks gaan mensen huilen bij hem. En een aantal van die mensen helpt de minister wel. Aan de ene kant is hij iemand met een zacht hart, want alle mensen die heel laag waren of zijn in functie heeft hij opgebracht of is bezig op te brengen. Maar hij doet niets voor de mensen die de hoge stroomtarieven moeten betalen. De mensen kunnen die hoge rekeningen niet betalen”, haalt Sallons aan. De bondsvoorzitter zegt dat leden van zijn bond de vorige week gehoor hebben geven om 2 en 3 mei niet op het werk te verschijnen. Naar zeggen van hem heeft zeker 70 procent gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden aangesloten bij C-47, om thuis te blijven. En dit heeft naar zeggen van Sallons de OW-minister gevoeld. De dreiging van OW-minister Nurmohamed om het loon van stakende werknemers in te houden, ziet Sallons als een schrikmiddel. “Ik wil zien of het hem lukt om de lonen van de mensen in te houden. Ze gaan komen op het werk, maar de vraag is gaan ze presteren. En iemand met honger kan niet presteren, dus we zullen zien wat het wordt”, zegt de bondsvoorzitter.
Minister Nurmohamed heeft in het weekend een circulaire de deur doen uitgaan voor onder andere de medewerkers en vakbonden bij OW. In de circulaire roept de bewindsman de werknemers op om vandaag normaal naar het werk te komen.
“Nu de vakcentrale via de media aangekondigd heeft het actiemodel van thuisblijven te continueren, wordt gevoeglijk ervan uitgegaan dat deze oproep ook bestemd is voor de vakbonden bij OW, en wel de ambtenaren die als lid zijn aangesloten. Voorop is gesteld dat als doel van de actie wordt opgegeven dat de verhoogde energietarieven moeten worden teruggedraaid. Dit impliceert dat het hierbij dus niet gaat omtrent een dispuut gelegen op het gebied van arbeidsomstandigheden, dan wel voorwaarden tussen werkgever en werknemer. Voor zover het gaat om zaken aangaande de betrekking tussen werkgever en -nemer, bestaat daarvoor een Overlegorgaan en is de duidelijke afspraak gemaakt dat dergelijke zaken binnen dit orgaan worden besproken. Nu er hiervan geen sprake is, bestaat er geen rechtvaardige grond om gevolg te geven aan de oproep om thuis te blijven”, aldus de minister…[+]