Zeven weken na instorting Amerikaanse brug zit bemanning nog op vrachtschip

Zeven weken na instorting Amerikaanse brug zit bemanning nog op vrachtschip

BALTIMORE – De bemanning van het vrachtschip dat tegen een brug in het Amerikaanse Baltimore is aangevaren, is nog altijd aan boord. De bemanningsleden mogen het vaartuig vanwege visumproblemen niet verlaten. Als gevolg van de aanvaring stortte de brug ruim zeven weken geleden in.

De Dali kreeg op 26 maart bij het uitvaren van de haven in Baltimore motorpech en raakte stuurloos. Het schip botste vervolgens tegen een verkeersbrug, die daardoor instortte. Zes wegwerkers die op de brug aan het werk waren, kwamen daarbij om het leven. De 21-koppige bemanning van het rampschip moet aan boord blijven, omdat hun visums voor de Verenigde Staten zijn verlopen. De visums waren maar een maand geldig, meldt CNN.

Maar er is ook een andere reden dat de bemanning nog aan boord is. Volgens het zeerecht moet een schip altijd bemand zijn, ook al kan het voorlopig nog nergens heen. De bemanning is nodig voor onderhoud van het schip en bij mogelijke noodgevallen aan boord, zoals brand. Ook spelen de bemanningsleden een ondersteunende rol bij het opruimen van de resten van de brug, waarvan een deel op de boeg van het schip is terechtgekomen. Zo begeleiden zij de bergingswerkers als die aan boord van het schip moeten zijn.

Het leven aan boord van het schip is niet makkelijk voor de bemanning, die uit India en Sri Lanka komt. Zo moesten de bemanningsleden hun telefoons inleveren bij de Amerikaanse inlichtingendienst FBI, die de botsing onderzoekt. Volgens de vakbonden van zeevaarders zijn sommige bemanningsleden bang dat zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de botsing.

Door het gemis van de telefoon raakten de bemanningsleden geïsoleerd. Zij konden tijdelijk geen contact onderhouden met hun familie. Dat kon tot lastige situaties leiden. De bemanningsleden hebben hun telefoons nodig om een deel van hun loon over te maken naar hun familieleden. Na enkele weken waren er nieuwe telefoons beschikbaar voor de bemanning. Ook heeft de FBI inmiddels enkele simkaarten teruggegeven. Voorlopig is het nog onduidelijk hoelang de bemanning aan boord moet blijven. De vakbonden hebben de Amerikaanse autoriteiten opgeroepen om nieuwe visums te regelen. Het schip moet zeer waarschijnlijk in Baltimore blijven liggen totdat het onderzoek naar de botsing is afgerond. (De Telegraaf)…[+]