Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA – Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

Nieuw-Caledonië is een Frans gebiedsdeel met een bijzondere status en ligt ten oosten van Australië. De inheemse inwoners protesteren tegen nieuwe aanpassingen van de verkiezingsregels. Ze zijn bang politieke invloed te verliezen, door de plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen.

Het is al zes dagen onrustig op de eilandengroep ten oosten van Australië. Sinds de rellen begonnen zijn zes mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Groepen mensen hebben brand gesticht en een benzinestation geplunderd, volgens het kantoor van de Franse vertegenwoordiger. Mensen die voor onafhankelijkheid van Nieuw-Caledonië zijn, hebben de toegang tot het vliegveld geblokkeerd. Vluchten van en naar Nieuw-Caledonië zijn geannuleerd.

Bemiddelingspogingen zijn tot nu toe mislukt en de Franse president Emmanuel Macron probeert contact te leggen met voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid om de partijen om de tafel te krijgen.    (De Telegraaf)…[+]