Julian Assange mag in beroep tegen uitlevering VS
ENGELAND – Het Britse gerechtshof heeft gisteren besloten dat Julian Assange, de oprichter van ‘klokkenluiderssite’ WikiLeaks, in hoger beroep mag tegen een bevel tot uitlevering aan de Verenigde Staten.
Het hof boog zich in maart al over de vraag of Assange kan worden uitgeleverd of opnieuw daartegen in beroep mag gaan. Die uitspraak werd toen uitgesteld, omdat het hof eerst wilde weten hoe Assange in de VS behandeld en berecht zou worden.
Het hof wilde enkele garanties van de VS voordat Assange eventueel zou worden uitgeleverd. Zo moest Assange zich kunnen beroepen op de Amerikaanse grondwet, mocht zijn Australische nationaliteit geen rol spelen in een rechtszaak en mocht hij niet de doodstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.
De Amerikaanse regering beloofde dat Assange een eerlijk proces zou krijgen, maar volgens het juridische team van Assange en zijn vrouw Stella gingen de garanties niet ver genoeg. Ze zijn bezorgd over de gezondheid en veiligheid van de WikiLeaks-oprichter.
Het hof heeft nu geoordeeld dat de garanties van de VS onbevredigend en onvoldoende zijn. Het hoger beroep tegen het uitleveringsbevel mag daarom doorgaan. Assange was vanwege gezondheidsredenen zelf niet aanwezig in de rechtszaal.
Het is nog onduidelijk wanneer het hoger beroep wordt behandeld. Volgens Assanges advocaat Edward Fitzgerald kan dat nog maanden duren.
Assange wordt al 25 jaar gezocht door de VS vanwege een reeks aanklachten, waaronder spionage. Hij wordt verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan op zijn platform WikiLeaks. In de VS kan Assange – alle veroordelingen bij elkaar opgeteld – 175 jaar cel krijgen.
De advocaten van Assange menen dat hun cliënt een journalist was die het Amerikaanse militaire wangedrag in Irak en Afghanistan aan het licht bracht. Maar volgens de VS gingen de acties van de Australiër veel verder dan die van een journalist die informatie verzamelt.
Assange heeft de afgelopen vijf jaar in een zwaarbeveiligde Britse gevangenis doorgebracht. Daarvoor zat hij zeven jaar ondergedoken in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar vluchtte hij naartoe, omdat hij anders mogelijk uitgezet zou worden naar Zweden. In dat land hing hem een veroordeling wegens verkrachting boven het hoofd.
(NU)…[+]