“Het gerecht wordt als stakingsbreker gebruikt”
PARAMARIBO – “Het gerecht wordt als stakingsbreker gebruikt”, zegt advocaat Murwin Dubois aan de krant. De afgelopen periode zijn vaker rechtszaken aangespannen tegen stakende werknemers, waarbij de rechter heeft beslist dat werknemers het werk moeten hervatten, omdat er geen sprake is van een arbeidsgeschil tussen de werknemers en de werkgever.
Bij de brandweer, de politie en ook de stakende werknemers van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) besliste de rechter dat het werk hervat moest worden. Dubois merkt op dat dergelijke rechtszaken een belasting op het gerecht leggen. Hij benadrukt dat iedereen het recht heeft een vordering in te dienen bij de rechter, maar de raadsman merkt een ontwikkeling op het gebied van staking. Zijn constatering is dat de rechter aangeeft dat er geen sprake is van een arbeidsgeschil tussen de werknemers en de werkgever, waardoor de werknemers worden opgedragen het werk te hervatten.
Dubois constateert in de zaak van de NV EBS dat er sprake is van ontslag van een werknemer, namelijk Marciano Hellings, die tevens bondsvoorzitter was. Dit noemt hij wel een arbeidsgeschil, want de werknemer is ontslagen. Hij merkt op dat de bond bij de EBS in het belang van een lid wel mag opkomen. De bond dient het belang van de werknemer zowel individueel als collectief.
De advocaat legt verder uit dat belediging niet als dringende reden van ontslag mag worden aangemerkt. Hij geeft aan dat de juridische invulling van belediging streng is geformuleerd. “Niet elke vorm van uitlating is juridisch beledigend. Het is van belang in welke context de uitspraken zijn gedaan.” Volgens hem gaat het in de zaak van Hellings om een maatschappelijke issue. De samenleving gaat gebukt onder de verhoogde energiekosten. Dubois zegt dat het bedrijf heeft geklaagd dat de inkomsten de uitgaven niet dekken, waardoor de vraag mag worden gesteld omtrent een aangeschaft bedrijfsvoertuig. Volgens hem worden de opmerkingen gemaakt in de richting van maatschappelijke issues die aan de kaak worden gesteld, waardoor die niet onder belediging kunnen vallen. WJ…[+]