Onderwijsminister verwacht dit schooljaar minder goede schoolresultaten

IMG-20240521-WA0006-MET-BLUR

PARAMARIBO – De resultaten van dit schooljaar zullen minder goed zijn en dat is te wijten aan een heleboel factoren, zoals de vele stakingen die we hebben binnen het onderwijs. De minister kan er weinig aan doen als je ongemotiveerde figuren zoals ze bij de COL rondlopen, hebt. Je krijgt dan problemen. Gelukkig is het niet over de hele linie zo. Er zijn genoeg goede leerkrachten in dit land die enorm hun best doen en daar gaat het eigenlijk om. Dit zegt de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, in gesprek met de krant. Verder zegt de bewindsman dat veel situaties ook te maken hebben met de motivatie van de leerlingen. Ook krijgt hij rapportages van veel schoolleiders dat heel veel leerlingen verzuimen en het heeft verder te maken met een aantal situaties van leerkrachten, maar je zal het nooit weten. 

Enkele schoolleiders vertellen dat sinds het doorstromen was ingevoerd tijdens de COVID-19- pandemie leerlingen zich weinig zijn gaan inzetten, omdat zij ervan uitgingen dat zij toch zouden doorstromen naar het volgend leerjaar. Zij geven verder aan dat sommige ouders zich ook niet meer druk maakten om de prestaties van hun kinderen.  “Het doorstromen komt na bijkans vier jaar weg te vallen en leerlingen worden weer beoordeeld volgens het oude systeem op basis van cijfers en nu merken we dat ouders plotseling weer interesse hebben in de prestaties van hun kinderen. Ik heb keer op keer tegen de ouders gezegd dat zij er niet van uit moeten gaan dat hun kind toch over zal gaan, ook al kan dat kind niets”, stelt een schoolleider.

Een leerkracht van een basisschool, die les verzorgt in leerjaar 7 (vijfde klas), vertelt dat op basis van het eerste en tweede kwartaal uit een groep van 38  leerlingen  slechts 7 over zouden gaan naar leerjaar 8 (zesde klas). Echter, zij  vertelt dat sommige leerlingen niet eens hun naam kunnen schrijven. Zij heeft op verschillende momenten ouderbijeenkomsten gehouden en de ouders geïnformeerd dat de leerlingen keihard hun best moeten doen en niet ervan uit moeten gaan dat zij gratis over zullen gaan naar het volgend leerjaar.  “ Wanneer ik de leerlingen aansprak en zei dat zij zich moeten inzetten kreeg ik te horen dat zij toch zullen doorstromen, dus hoeven ze zich niet druk te maken”, stelt de leerkracht. Zij hoopt dat enkele leerlingen zich tot het uiterste zullen inzetten, zodat ook zij de eindstreep kunnen behalen. …[+]