Real Madrid-middenvelder Toni Kroos verrast

Real Madrid web

VOETBAL – Toni Kroos zet na het EK voetbal een punt achter zijn carrière. De 34-jarige middenvelder speelt over anderhalve week nog de Champions League-finale met Real Madrid en zwaait daarna voor Duitsland af op het toernooi in eigen land.

Dat heeft Kroos dinsdag bekendgemaakt op sociale media. “Het was altijd al een doel om te stoppen op mijn hoogtepunt”, schrijft hij over zijn besluit. “Ik heb nu maar één ding in mijn hoofd: op naar nummer vijftien!”, doelt hij op de Champions League-finale op 1 juni in Londen tegen Borussia Dortmund. Real Madrid won het belangrijkste Europese clubtoernooi al veertien keer.

Kroos gaat de boeken in als een van de succesvolste middenvelders van deze eeuw. Hij was basisspeler in het Duitse elftal dat in 2014 wereldkampioen werd en won liefst vijf keer de Champions League. In 2013 zegevierde hij met Bayern München en in 2016, 2017, 2018 en 2022 was hij met Real Madrid beste. Daar kan dus nog een zesde Champions League bij komen.

Komende zaterdag komt Kroos met Real Madrid voor het laatst in actie in La Liga, thuis tegen Real Betis. Met Duitsland hoopt hij daarna nog Europees kampioen te worden. De 108-voudig international (zeventien goals) zette na het EK in 2021 al een punt achter zijn interlandcarrière, maar keerde in maart terug onder bondscoach Julian Nagelsmann.

De aankondiging van Kroos komt als een verrassing, omdat hij nog altijd wordt gezien als een van de beste middenvelders van dit moment. Hij beschikte bij Real Madrid wel over een aflopend contract. “Ik heb altijd gezegd dat Real Madrid mijn laatste club is”, vervolgt Kroos. “Ik ben blij dat ik zelf het moment kan kiezen dat het voorbij is.”

Kroos werd vlak voor de hereniging in 1990 geboren in Oost-Duitsland en speelde in de jeugdopleiding van Hansa Rostock. Hij maakte de overstap naar Bayern München en debuteerde in 2007 op zeventienjarige leeftijd in de hoofdmacht van de Duitse topclub. In het seizoen 2009/2010 speelde hij op huurbasis voor Bayer Leverkusen. Met Bayern München werd hij drie keer kampioen van Duitsland.

Met Real Madrid pakte Kroos onlangs zijn vierde landstitel in Spanje en dat is dus zijn laatste. Tegenover het afscheid van Kroos staat dat een andere belangrijke speler waarschijnlijk wel zijn contract gaat verlengen in Estadio Santiago Bernabéu. Volgens diverse media blijft Luka Modric, die in 2012 bij Real Madrid tekende, de club minimaal nog een jaar trouw. (VI)

Foto: Toni Kroos (l) stopt na het EK met voetballen. (Foto: ESPN) …[+]