Koopkrachtversterking 25000 personen stopgezet

01-Koopkrachtversterking

Regering vermoedt grote fraudekring bij Sozavo

PARAMARIBO – Ruim 25000 personen ontvangen per onmiddellijke ingang geen koopkrachtversterking meer. Dit omdat het gaat om personen, ambtenaren, stichtingen en bedrijven die deze uitkering helemaal niet nodig hebben en op onjuiste wijze  zijn meegenomen in de administratie en registratie van de  koopkrachtversterking.

“Van de ruim 95000 personen die zich hebben geregistreerd werd het aantal plotseling 130000 personen, die elke maand de koopkrachtsterking  moesten krijgen van de overheid. Dit is onderzocht en gebleken is dat ruim 25000 personen uit het niets de koopkrachtversterking ontvangen en helemaal niet in de categorie van sociaal zwakkeren, gepensioneerden of zwakke huishoudens vallen. Intussen is dit aantal van de lijst geschrapt en is de uitbetaling naar deze groep stopgezet, omdat ze onnodig gelden inde”, zegt Santokhi tijdens een interview met een lokaal medium.

Er is al aan de procureur-generaal (pg)  gevraagd om een officieel onderzoek in te stellen naar deze mogelijk fraude. “Wij vermoeden dat het gaat om een soort van samenzwering van personen die al heel lang op bepaalde afdelingen van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) werkzaam zijn. Een grote fraudekring dus, waaraan jaren zijn besteed om die op te bouwen. Dit moet nu boven water komen, want het is ernstig en het kan niet dat staatsgelden op deze wijze worden gestolen. Wij wachten de resultaten van het onderzoek van de pg af”, zegt Santokhi. Er wordt ook vermoed dat er met Moni Karta wordt gefraudeerd en dat op oneigenlijke manier gelden van mensen worden gestolen”, zegt de president.

Tot slot zegt hij dat er maatregelen worden getroffen op de verschillende afdelingen en dat het systeem dat door de jaren heen inefficiënt is geworden aangepakt zal worden. Alle achterstanden en onzuiverheden die er in het systeem zitten moeten volgens Santokhi zo snel mogelijk gezond gemaakt worden.…[+]