Barcelona zet trainer Xavi alsnog op straat

Barcelona zet trainer Xavi alsnog op straat

VOETBAL – FC Barcelona gaat toch niet door met trainer Xavi. De Spaanse topclub meldde een maand geleden nog dat de coach ook volgend seizoen voor de groep zal staan, maar na een conflict met voorzitter Joan Laporta moet hij alsnog weg.

De afgelopen dagen berichtten Spaanse media al veelvuldig over een aanstaand vertrek van Xavi, die sinds 2021 hoofdtrainer van FC Barcelona was. De Spanjaard zei een week geleden dat het voor de Catalanen moeilijk wordt om te strijden tegen Real Madrid en andere topclubs in Europa. “De situatie is gecompliceerd. Door de financiële fairplayregels verkeren we niet in dezelfde omstandigheden als andere clubs. We kunnen niet zoals vroeger alle spelers aantrekken die de trainer wil”, vertelde Xavi. Die opmerking zou verkeerd gevallen zijn bij Laporta.

Met het gedwongen vertrek komt er een treurig eind aan de tweede periode van Xavi bij FC Barcelona. Als speler groeide hij uit tot clubicoon, mede door vier eindzeges in de Champions League (2006, 2009, 2011 en 2015). Zes jaar na zijn afscheid keerde hij als trainer terug. Barcelona was mede door de financiële problemen niet meer zo goed als in zijn tijd als speler, al leidde Xavi de ‘Blaugranas’ vorig jaar wel naar de landstitel. In een statement op de website meldt Barcelona geen reden voor het besluit. “FC Barcelona wil Xavi bedanken voor zijn werk als coach, dat bijdraagt aan zijn ongeëvenaarde carrière als speler en aanvoerder van het team, en wenst hem alle geluk van de wereld”, valt te lezen in het statement op de website van FC Barcelona”, schrijft de club.

De 44-jarige Xavi zit zondag waarschijnlijk nog wel als eindverantwoordelijke op de bank tijdens de laatste wedstrijd van Barcelona van dit seizoen. De Catalanen spelen om 21.00 uur uit tegen Sevilla, al staat er niets meer op het spel. Barcelona eindigt als tweede in La Liga op een enorme achterstand van landskampioen Real Madrid.

Het matige seizoen van Barcelona leidde er in januari al toe dat Xavi zei na dit seizoen te stoppen als trainer. Maar in april kwamen de club en de trainer daarop terug. Xavi zou volgend seizoen beginnen aan zijn vierde jaar als coach van Barcelona, maar dat gaat nu dus alsnog niet door.

Het is nog niet bekend wie komend seizoen wél hoofdtrainer is bij de 27-voudig Spaans kampioen. In de Spaanse media wordt vooral de naam van Hansi Flick genoemd. De oud-trainer van Bayern München werd in september ontslagen als bondscoach van Duitsland. (VI)…[+]