Noord-Korea kondigt weer satellietlancering aan

Noord-Korea-kondigt

TOKIO – Noord-Korea heeft Japan laten weten dat het weer een raket gaat lanceren met een satelliet. Dat gebeurt tussen 27 mei en 4 juni, maakte de Japanse kustwacht bekend. Schepen in de regio krijgen het advies alert te zijn op mogelijke vallende raketonderdelen.

De Noord-Koreaanse aankondiging leidde tot overleg tussen de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. De landen vinden dat zo’n lancering strijdig kan zijn met VN-resoluties en daarom niet mag doorgaan, zegt het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Zuid-Koreaanse strijdkrachten lieten vorige week al weten dat een lancering van een Noord-Koreaanse spionagesatelliet voorbereid lijkt te worden. Dictatuur Noord-Korea bracht afgelopen november voor het eerst met succes zo’n satelliet in een baan om de aarde.

Noord-Korea krijgt naar verluidt hulp van buurland Rusland bij het opzetten van een satellietprogramma. Een hoge Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris zei onlangs tegen persbureau Yonhap dat veel Russische experts naar Noord-Korea zijn gegaan om daar technische ondersteuning te bieden. (De Telegraaf)

Fototekst: Een satelliet wordt de ruimte ingeschoten. (Foto: De Telegraaf) …[+]