Griekspoor hoefde geen foto van Nadal

Griekspoor-hoefde-geen-foto-van-Nadal

 

TENNIS – Op uitnodiging trainde Tallon Griekspoor deze maand in de aanloop naar Roland Garros samen met Rafael Nadal. Een eer? Absoluut. Maar een foto met de Spaanse tennislegende wilde Griekspoor niet. “Nee, dan sta je al met 2-0 achter.”

Bij het scrollen door zijn sociale media ontkwam Griekspoor de afgelopen dagen niet aan foto’s van collega’s samen met Nadal. “Zo iemand ben ik niet”, vertelt Griekspoor zondag in Parijs. “Ja, hij is een idool van mij geweest, maar op dit moment is hij vooral een concurrent.” De 27-jarige Griekspoor was anderhalve week geleden te gast op Mallorca, waar Nadal zijn eigen academie heeft. Voor de kopman van het Nederlandse tennis was het de eerste keer in zijn carrière dat hij de baan deelde met de bijna 38-jarige Nadal.

“Heel gaaf en een enorme eer om met zo iemand de baan te mogen delen”, vertelt Griekspoor. “We weten niet hoelang hij nog speelt. Dat weet niemand. Hij kan er zomaar vrij snel mee stoppen, dus dan is het heel mooi om dit in deze fase van zijn carrière nog mee te maken.”

Op dag één was Griekspoor op het Spaanse eiland nog niet per se onder de indruk van Nadal. Hij bewoog moeizaam en was zoekend. Op dag twee veranderde dat. “Het was zo’n ongelooflijk hoog niveau”, vertelt de Nederlandse nummer 25 van de wereld. Naar alle waarschijnlijkheid begint Nadal dinsdag aan zijn laatste deelname aan Roland Garros, het toernooi waarop hij met veertien zeges recordhouder is. Maar de Spanjaard, die de laatste jaren kwakkelt met zijn fitheid, wil de deur nog niet definitief sluiten.

“Hij speelt een training alsof het een wedstrijd is. Waar veel spelers het rustig aan doen in een training, doet hij letterlijk het tegenovergestelde. De snelheid waarmee hij die ballen raakt, dat zijn bijzondere dingen.”

 

“Ik heb daarna tegen iedereen gezegd dat hij Roland Garros gaat winnen”, deelt Griekspoor met een lach. Toen wist hij alleen nog niet dat Nadal al in de openingsronde werd gekoppeld aan Alexander Zverev, de nummer vier van de wereld. “Dat wordt een aardig potje”, zegt Griekspoor. Griekspoor leerde Nadal kennen als een vriendelijke man. “Dat vind ik het allermooiste aan hem. Hij is precies hetzelfde als 20 of 25 jaar geleden. Al het succes heeft hem niet veranderd. Tijdens de trainingen praat je met elkaar. Zijn interesse in mij was niet gespeeld, maar oprecht.”

Mogelijk komt er een paar weken na de eerste gezamenlijke training in Parijs ook een eerste ontmoeting in wedstrijdverband. Een eerdere partij in 2022 ging door een coronabesmetting van Griekspoor niet door. Nu kunnen de twee elkaar treffen in de derde ronde in Parijs. Precies daarom heeft Griekspoor geen foto met Nadal in zijn telefoon staan. “Als ik hem tref, dan sta ik voor mijn gevoel al met 2-0 achter voordat ik één bal heb geraakt. (Nusport)…[+]