Ondernemer moet SRD 1 miljoen terugbetalen

Ambtenaren woedend na uitblijven salaris

PARAMARIBO – De rechter heeft Ronald G. gisteren veroordeeld voor verduistering van meer dan SRD 1 miljoen. Volgens hem heeft de man het geld toegeëigend. Het vonnis is twaalf maanden voorwaardelijke celstraf, en terugbetaling van SRD 1 miljoen binnen twee jaar aan de Staat ten behoeve van een Naamloze Vennootschap (NV).

Raadsman John Moerahoe betoogde dat Ronald G. in 2012 een pand had verkocht. Hij ontving een deel van het geld, maar heeft niet overgedragen aan zijn familie. Het verkochte pand staat op naam van een NV, die geen bankrekeningnummer heeft. Ronald G. heeft daarom het geld gestort op zijn eigen bankrekening. Er moest een algemene ledenvergadering worden gehouden om het geld te verdelen, maar dat is niet gebeurd.

Moerahoe zegt dat het geld er nog steeds is. Er is ruzie tussen de verdachte en zijn broer. De andere aandeelhouders van de NV zijn naar de civiele rechter gestapt, waarbij er beslagleggingen zijn geweest. Volgens de raadsman is de verdachte bereid terug te betalen aan zijn familie. De man is reeds door de civiele rechter veroordeeld. De aangifte bij de politie is gedaan door een zus van de verdachte, die voorheen directeur was van de NV. In die tussentijd was haar benoeming nietig verklaard. De advocaat zegt dat de vrouw geen directeur meer was, waardoor zij geen aangifte mocht doen. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat het geld niet te vinden is, waardoor anderen er niet over kunnen beschikken. WJ…[+]