Onderwijs gaat onderzoek instellen niet geregistreerde leerkrachten

onderwijs

PARAMARIBO – Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat de zaak van de leerkrachten, die menen onterecht te zijn afgevoerd van de betaallijst, onderzoeken. Volgens onderwijsminister Henry Ori zijn momenteel lonen van een grote groep leerkrachten geblokkeerd.

Het gaat om een paar honderden onderwijsgevenden die vanaf deze maand niet uitbetaald zullen worden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken had vorig jaar  registratieperiodes ingelast voor ambtenaren. Ook leerkrachten behoorden gehoor te geven aan de oproep om zich te registeren. Verschillende momenten waren de mensen voorgehouden, dat het verplicht was om zich te registeren bij de landelijke ambtenaren registratie van het ministerie. Een van de gevolgen als er geen gehoor werd gegeven aan die oproep is, dat men afgevoerd wordt van de lijst en het loon niet meer uitbetaald gaat worden.

Nu heeft een groep leerkrachten aangegeven dat buiten hun schuld om zij nu zonder loon zijn komen te zitten. De groep meent zich geregistreerd te hebben. Ori zegt dat het ministerie bereid is deze zaak te onderzoeken. Hij verduidelijkt wel dat de mensen moeten kunnen aantonen dat zij geen spookambtenaren zijn. De bewindsman zegt op de hoogte te zijn van de namenlijst van de Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs (BLTO). De BLTO heeft in een brief een lijst van meer dan dertig leerkrachten geproduceerd, die beweren zich te hebben geregistreerd.  De onderwijsminister zegt verder dat hij een werkgroep zal samenstellen, die alle klachten zal onderzoeken…[+]