Van de Zandschulp denkt aan stoppen na fiasco op Roland Garros

Van de Zandschulp denkt aan stoppen na fiasco op Roland Garros

TENNIS – Botic van de Zandschulp (28) twijfelt openlijk over zijn toekomst als tennisser. Dat deelde hij maandag na zijn forse nederlaag tegen Fabio Fognini op Roland Garros. “Ik kijk totaal niet meer uit naar wedstrijden.”

“Ik stel mezelf de laatste tijd steeds vaker de vraag of ik door wil gaan”, vertelde Van de Zandschulp in de mediaruimte van Roland Garros. “Je moet werk doen dat je leuk vindt. Af en toe een mindere dag heeft iedereen. Maar als het er te veel worden, dan moet je jezelf wel afvragen of je door wil.” Van de Zandschulp was lange tijd de beste tennisser van Nederland en stond in 2022 nog 22e op de wereldranglijst. Het afgelopen jaar belandde hij op de wereldranglijst in een vrije val. Inmiddels staat de Veenendaler niet meer in de top honderd.

“De trainingen vind ik leuk. Dat zijn prima dagen. Maar als ik ‘s ochtends opsta, kijk ik totaal niet meer uit naar de wedstrijden”, vervolgde de voormalig kwartfinalist op de US Open. “Terwijl juist dat een vrij belangrijk onderdeel is van je leven als tennisser.” Van de Zandschulp nam het maandag in de eerste ronde op Roland Garros op tegen Fognini, de nummer 93 van de wereld. Van begin tot eind was de Nederlander kansloos. “Het was de allerslechtste wedstrijd die ik in mijn leven heb gespeeld”, zei Van de Zandschulp.

“Natuurlijk, het is nu vers na de wedstrijd. Dat speelt mee in mijn gemoed, maar de gedachten om te stoppen zijn er al langere tijd. Het is geen gemakkelijk leven als tennisser. Je wordt echt geleefd, speelt dertig weken per jaar en reist van hot naar her.” Van de Zandschulp is door zijn vrije val op de wereldranglijst nog niet zeker van deelname aan de grandslamtoernooien. Ook dat zit hem dwars. “Als je niet speelt, gaat een ander je voorbij. Daardoor speel ik nu extra toernooien in plaats van mezelf thuis op te laden.” (Nusport)…[+]