Giasi zakt naar 143e plaats op internationaal schaaktoernooi

Giasi zakt naar de 143ste plaats

SCHAKEN – De Surinaamse Fide-Meester (FM) Viresh Giasi heeft een mindere vijfde en zesde ronde achter de rug tijdens de 126e editie van het XVII Campeonato Continental Absoluto de Ajedrez de las Americas 2024 Jorge Vega Memorial, dat gehouden wordt in Medellin, Colombia. Na zes rondes staat de Surinaamse schaker op de 143e plaats.

De tweevoudig nationaal schaakkampioen begon goed aan het toernooi in Colombia door drie van zijn eerste vier wedstrijden te winnen. Echter, het ging mis in de vijfde en zesde ronde. Giasi kwam in de vijfde ronde uit tegen de Peruviaan Leonardo Cahuapaza Tarapaca en verloor de ontmoeting. Dit was zijn tweede nederlaag van de competitie. Giasi kon zich in de zesde ronde niet helemaal goed herstellen. Hij speelde remise tegen de Peruviaan Diego Alexander Reyes Zavaleta. Dit was zijn eerste remisepartij. Na zes rondes heeft hij 3,5 punt. In de zevende ronde zal de tweevoudig nationaal schaakkampioen spelen tegen de Colombiaan Josue Ricardo Cabrales Almanza, die met 3,5 punt op de 138e plaats staat.

Na zes rondes staan de Amerikaanse Grootmeester (GM) Jeffery Xiong, de Chileense (GM) Cristobal Villagra, de Peruviaanse Internationaal Meester (IM) Renato Terry en de Amerikaanse GM Gregory Kaidonov op een gedeelde eerste plaats met 5,5 punt. Xiong staat vanwege betere weerstandspunten op de eerste plaats. Hierna volgen 28 schakers met vijf punten en 29 schakers met 4,5 punt.

Dit jaar is het toernooi vernoemd naar de in 2023 overleden voormalige CCA-president Jorge Vega, die 20 jaar lang de Confederation of Chess for the Americas heeft geleid. Dit toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement van een vrij hoog niveau, gezien de deelname van tientallen Grootmeesters en Internationaal Meesters. Dit jaar doen maar liefst 387 deelnemers uit 24 landen mee…[+]