Nadal: “Als dit de laatste was, heb ik genoten”

Nadal

TENNIS – Rafael Nadal heeft er vrede mee als hij zijn laatste partij op Roland Garros heeft gespeeld. De recordhouder van het toernooi kwam tekort tegen Alexander Zverev, maar verliet het Court Philippe-Chatrier onder een luid applaus.

“Gefeliciteerd”, begint de eerste vragensteller het persmoment ongelukkig na de nederlaag van Nadal tegen Zverev. Nog voordat de Spanjaard kan reageren, verbetert de journalist zichzelf. “Met alles wat je voor het tennis hebt betekent”, voegt hij snel toe. “Ik begrijp het”, reageert Nadal met een lach. Verliezen deed de bijna 38-jarige Nadal zelden op Roland Garros. Hij won tot maandag 112 keer en verloor slechts drie keer. Daar kwam tegen Zverev, in waarschijnlijk zijn laatste deelname in Parijs, een vierde keer bij.

“Ik zal het moeten accepteren. Als dit de laatste keer was dat ik hier speelde, heb er ik ervan genoten”, zegt Nadal. “Ik vond eerlijk gezegd dat ik het op verschillende vlakken best goed deed. Zeker als je het vergelijkt met de afgelopen weken.” Nadal keerde maandag na maanden vol twijfel terug op het toernooi dat hij vorig jaar door heupproblemen voor het eerst sinds 2005 moest missen. Hij kreeg geen tijd om rustig op te bouwen. Meteen wachtte Zverev, de nummer vier van de wereld.

Het leverde Nadal een gek gevoel op toen hij in het afgeladen Court Philippe-Chatrier de baan opstapte. “Ik speelde de eerste ronde en was niet de favoriet”, vertelt Nadal. “En dat is de waarheid ook. Het enige wat ik kon doen was vechten en hopen dat hij niet zijn beste dag had.” Bij vlagen kon Nadal zijn klasse etaleren, maar het was niet genoeg om het Zverev over een langere periode moeilijk te maken. De Duitser won de eerste en derde set met 6-3. In de tweede set had hij een tiebreak nodig om Nadal van zich af te slaan.

“Ik had niet het gevoel dat ik heel ver van hem vandaan zat, maar misschien is dat mijn eigen waarheid”, zegt Nadal. “Dat het wisselvallig was, is hartstikke logisch. Daarvoor moet je veel wedstrijden spelen, en dat doe ik al twee jaar niet.”

Door de nederlaag komt er naar alle waarschijnlijkheid een einde aan het tijdperk van Nadal op Roland Garros. Zelf wil de Spanjaard de deur echter ook na de nederlaag tegen Zverev nog niet helemaal dichtgooien. “Ik kan je niet vertellen hoe ik me over één of anderhalve maand voel.” “Kijk, mijn lichaam is de afgelopen twee jaar een soort jungle geweest. Ik weet gewoon niet wat ik kan verwachten. De ene dag word ik wakker en denk ik dat een slang me heeft gebeten. De andere dag lijkt het alsof het een tijger was.” (Nusport)…[+]