Barcelona strikt voormalig Duitse bondscoach Flick als opvolger van Xavi

Barcelona strikt

VOETBAL – Hansi Flick is de nieuwe trainer van FC Barcelona. De 59-jarige Duitser heeft woensdag een tweejarig contract getekend bij de Catalaanse topclub, waar hij de ontslagen Xavi opvolgt.

Het leek er aanvankelijk op dat Xavi ook volgend seizoen de coach van Barça zou zijn. De 44-jarige Spanjaard kwam op verzoek van de clubleiding terug van zijn eerder aangekondigde vertrek. Maar na een uitspraak over de beroerde financiële situatie van de Catalanen, werd hem alsnog de wacht aangezegd.

Het is Flicks eerste trainersklus sinds hij afgelopen september is ontslagen als bondscoach van Duitsland. De twee jaren van Flick bij ‘Die Mannschaft’ waren geen onverdeeld succes. Flick loodste Duitsland naar het WK 2022, maar in Qatar sneuvelde de ploeg in een poule met Spanje, Costa Rica en Japan. In de maanden erna leed de ploeg tegen onder meer Polen en Colombia oefennederlagen. Een verliespartij tegen Japan werd Flick fataal.

Hij was eerder wel succesvol trainer van Bayern München. De coach won in seizoen 2019/2020 de treble met ‘Der Rekordmeister’, onder meer door Paris Saint-Germain te kloppen in de Champions League-finale. Eerder in het toernooi bracht Bayern Barça een historische 8-2-nederlaag toe.

Barça hoopt onder Flick de weg omhoog te vinden. De Catalanen verkeren door een megaschuld financieel in zwaar weer en hebben het ook sportief niet gemakkelijk. Barça eindigde afgelopen seizoen als tweede in de competitie, op tien punten achterstand van Real Madrid. Bovendien is Barça in de Champions League al in de kwartfinales uitgeschakeld door Paris Saint-Germain. Het was de eerste keer in vier seizoenen dat de Catalanen zich hadden geplaatst voor de halve finales van het miljoenenbal. De laatste Champions League-eindzege dateert van 2015. (VI) …[+]