Landen zuidelijk Afrika vrezen olifantensterfte door aanhoudende droogte

ZUID-AFRIKA   –  Landen in zuidelijk Afrika vrezen voor het lot van hun olifantenpopulaties. Door aanhoudende droogte in het gebied neemt de hoeveelheid voedsel en water voor de dieren af. Een vijftal landen wil in actie komen.

Zuidelijk Afrika kampt al maanden met hitte en droogte. Van een traditioneel regenseizoen was het afgelopen jaar geen sprake. Volgens wetenschappers komt dit door natuurverschijnsel El Niño. Dit klimaatfenomeen zorgt voor extreem weer in grote delen van de wereld.

Door water- en voedselgebrek komen parkopzichters in landen als Zimbabwe en Botswana steeds vaker dode olifanten tegen. In Zimbabwe zijn in nationaal park Hwange dit jaar al 160 dode dieren aangetroffen, meldt Reuters. Ook in het naburige Zambia zijn volgens milieuminister Rodney Sikumba dode olifanten gevonden. Hij zegt dat de situatie een “verwoestend effect” heeft op de olifantenpopulatie in het land.

Botswana, Zambia en Zimbabwe zijn samen met Angola en Namibië verantwoordelijk voor het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi. In dat gebied leven naar schatting zo’n 227.000 olifanten. Vanwege het gebrek aan water en voedsel trekken die olifanten steeds vaker naar bewoond gebied. In Zimbabwe kwamen vorig jaar zo’n vijftig mensen om het leven bij aanvallen door olifanten.

Vertegenwoordigers van de vijf landen zijn donderdag bijeen in Zambia om te praten over maatregelen om de olifanten te helpen. Zo worden er in het natuurgebied Kavango-Zambezi extra waterputten geslagen.

Overigens hebben niet alleen olifanten last van de droogte. In april trok Botswana aan de bel over het lot van duizenden nijlpaarden. Door extreme droogte zijn veel meren opgedroogd. De bedreigde diersoort heeft water nodig om verbranding, oververhitting en uitdroging te voorkomen. (NU)…[+]