Kane pakt toch nog prijs met Bayern München

Kane pakt toch nog een prijs met Bayern München

VOETBAL – Er rust een vloek op Harry Kane wat het winnen van teamprijzen betreft. De Engelse spits staat op dat gebied nog altijd droog, zelfs na zijn overstap naar Bayern München. Op persoonlijk gebied kon de Engelsman wel een succesje bijschrijven namens Der Rekordmeister.

De aanvaller is samen met Kylian Mbappé namelijk de topscorer van het afgelopen Champions League-seizoen geworden. Het totaal aantal van acht goals is relatief laag: alleen Raúl González (2001/02) deed het deze eeuw minder met zeven. Ruud van Nistelrooij (2004/05), Cristiano Ronaldo (2007/08) en Lionel Messi (2009/10) werden deze eeuw ook eenmaal met ‘slechts’ acht goals topscorer.

Mbappé en Kane maakten twee doelpunten meer dan achtervolgers Erling Haaland (Manchester City), Antoine Griezmann (Atlético Madrid) en Vinícius Júnior (Real Madrid). De Braziliaan scoorde weliswaar in de finale, maar had minimaal drie goals moeten maken op Wembley om nog naast Kane en Mbappé te kunnen komen. Persoonlijke successen had Kane overigens wel al vaker: in de Premier League werd hij driemaal topscorer en dat lukte hem in zijn eerste seizoen in de Bundesliga ook direct met 36 doelpunten. Ook kroonde hij zich tot winnaar van de Gouden Schoen.

Mbappé, die liefst vijf van zijn doelpunten maakte in de knock-outfase, werd in de Ligue 1 eveneens topscorer. Het heeft er alle schijn van dat de Fransman vanaf komend seizoen de kleuren van CL-houder Real Madrid gaat verdedigen: alleen de officiële aankondiging ontbreekt nog. Die wordt begin volgende week al verwacht.

Luuk de Jong was met drie goals de beste Nederlander in de lijst, terwijl Jude Bellingham, Marcel Sabitzer en Vinícius met vijf assists in dat lijstje als hoogste eindigde. Kane deed het met vier assists en een gedeelde tweede plek met Galeno, İlkay Gündoğan, Raphinha en Bukayo Saka daarin ook alleraardigst. (VI)…[+]