Regen weerhoudt gelovigen niet om mee te doen aan sacramentsprocessie

IMG_2163

“Gebed is zuurstof voor de ziel”

 

PARAMARIBO – Alle kerken van het Bisdom van Paramaribo hebben gisteren gehoor gegeven om mee te doen aan de sacramentsprocessie. Gelovigen en voorgangers van Paramaribo en diverse districten waren aanwezig. Vanwege de regen werd besloten een kortere route te lopen in de omgeving van het gebedshuis.

Voorafgaand aan de plechtige processie was er een speciale dienst in de basiliek. Monseigneur Karel Choennie, bisschop van Paramaribo, benadrukte tijdens zijn toespraak dat paus Franciscus dit jaar heeft uitgeroepen tot een Jaar van Gebed. Choennie zegt dat paus Franciscus kerken oproept om elke gelegenheid te benutten om iets te zeggen over het belang van bidden.

“Je lichaam heeft zuurstof nodig om in leven te blijven. En gebed is zuurstof voor je ziel. Als we niet meer bidden dan wordt onze ziel, geest, zwak.  Het gebed laat onze ziel bloeien en groeien.  Er zijn verschillende vormen van gebed. Als je in een katholieke kerk komt, zul je altijd een tabernakel zien en dan een rood licht (God Lampje). Het Lampje wil ons eraan herinneren dat God altijd met ons is. En vroeger waren er altijd mensen die dicht bij het tabernakel in gebed waren. Heel stil, maar de laatste tijd zie je dat heel weinig. Eigenlijk bijna nooit meer. Er zijn verschillende soorten gebeden. Wij kennen het best smeekgebeden, waarbij wij God altijd een heleboel dingen vragen. En dan heb je de dankgebeden. De meeste mensen vergeten die gebeden. Ze vragen God een heleboel, maar wanneer ze het krijgen, zijn ze God vergeten. Maar er zijn ook heel veel mensen die God danken voor wat zij hebben”, haalde Choennie aan.

Na de dienst in de basiliek verzamelden de gelovigen zich voor het gebedshuis, waar ze in rijen stonden opgesteld. Velen hielden een witte kaars in de hand. Het vandaal en het Allerheiligste ontbraken niet. Al zingend en biddend is er door de verschillende straten gelopen. Ook liepen onder anderen de bisschop van Paramaribo, verschillende priesters, communicanten en vormelingen mee. Het start- en eindpunt van de processie was de kathedrale basiliek.

Op de donderdag na de zondag van de Drie-eenheid, vieren gelovigen in de katholieke kerk Sacramentsdag. Omdat dit tegenwoordig geen vrije dag meer is in Suriname, wordt het gevierd op de daaropvolgende zondag. Op die dag herdenkt de kerk dat Jezus zich onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als spijs en drank, en voortdurend onder de mensen wil blijven door middel van Zijn waarachtige aanwezigheid in de geconsacreerde offergaven. De eerbied die in de katholieke kerk bestaat voor de geconsacreerde gaven wordt op die dag benadrukt. De zogenoemde sacramentsprocessie is een uitdrukking van onze eerbied en geloof in de waarachtige aanwezigheid van Christus in het geconsacreerde brood…[+]