Van Trikt krijgt paspoort terug

PARAMARIBO – Het Hof van Justitie heeft gelast dat het paspoort van ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname wordt teruggegeven. De teruggave komt vanwege de lange duur van de behandeling van de strafzaak.

Advocaat Chandra Algoe, die samen met haar collega Irvin Kanhai rechtsbijstand verleent aan Van Trikt, bevestigt de teruggave van het paspoort. Zij zegt tegen de krant dat het hof op dezelfde dag uitspraak wil doen in de zaken van Van Trikt, Ashween Angnoe, Ginmardo Kromosoeto en Faranaaz Hausil. Het hof verwacht dat de uitspraak waarschijnlijk in oktober zal volgen. De zaken van Van Trikt en Hausil staan voor vonnis, maar die van Kromosoeto en Angnoe nog niet. Vanwege de lange duur van de behandeling van de zaak heeft het hof gelast dat het paspoort van Van Trikt wordt teruggegeven.

Van Trikt heeft zijn laatste woord gevoerd bij het hof. Hij heeft in zijn laatste woord aangegeven dat op 7 oktober 2022 een aanvang is gemaakt met de zaak in hoger beroep. Hij heeft maandag zijn laatste woord gehouden. Van Trikt geeft aan dat het gaat om een zaak die internationaal en nationaal op de voet wordt gevolgd door juridische, economische en politieke professionals en internationale instituten en vakorganisaties. “Ik ben de vakverenigingen bijzonder dankbaar die hun interesse kenbaar hebben gemaakt en waar ik het afgelopen anderhalf jaar enorm veel bijstand van heb mogen ontvangen.”

Van Trikt benadrukt dat hij met meer dan 30 jaar ervaring in accountancy, banken, verzekeringskantoren, pensioenfondsen en bedrijfsadvisering wereldwijd een nobele reputatie heeft opgebouwd. Dat deze reputatie in luttele dagen in januari 2020 is weggenomen, is volgens hem geen geheim. “De politieke profetie is volbracht. De vernedering, de druk om iets toe te moeten geven, dat ik niet heb gedaan.” Hij merkte op dat woorden als wurgcontracten, nadelige contractvoorwaarden, belangenverstrengeling, absurd hoge fees, onderfacturering, overfacturering, verduistering, diefstal en fraude werden genoemd. Hij constateert dat niemand opeens op de hoogte was van een strategisch plan of enige projecten.

Het begon op 4 januari 2020 toen opeens geruchten begonnen te circuleren over de aanschaf van een auto door de moederbank. Van Trikt is op 10 januari 2020 met verplicht verlof gestuurd, want er zou een onderzoek worden ingesteld. Hij wachtte op een uitnodiging van de regering of de raad van commissarissen. “Deze is echter nooit gekomen en u kunt zich voorstellen hoe ik mij voelde de minister te moeten aanhoren op de beeldbuis op 21 januari 2020 vanuit het parlement. Die aantijgingen, zonder hoor en wederhoor, zonder een mogelijkheid van verweer en zonder enig onderzoek.” Op 28 januari 2020 werd er aangifte gedaan op basis van een rapport. Op 6 februari 2020 heeft Van Trikt de uitnodiging gehad om als getuige gehoord te worden door de politie. Hij werd toen in verzekering gesteld, maar is in hoger beroep in vrijheid gesteld…[+]