Trump en Biden voeren campagne op TikTok

trump en biden

VS  –  Ze willen TikTok allebei verbieden, maar zowel president Joe Biden als zijn politieke rivaal Donald Trump kunnen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen de verleiding van het populaire socialemediaplatform niet weerstaan. Het eerste 13 seconden durende filmpje van Trump scoort al bijna tachtig miljoen views.

Alles voor de verkiezingswinst. Dat is zonder twijfel dé reden dat het campagneteam van Donald Trump sinds afgelopen weekend een TikTok-account (@realdonaldtrump) voor de oud-president online slingerde. In zijn eerste video van 13 seconden is te zien hoe Trump fans begroet als hij een vechtsportwedstrijd in Newark bezoekt. “Dat was een goede entree, toch?”, zegt de 77-jarige presidentskandidaat op het einde. Het kan inderdaad slechter, het filmpje is al bijna tachtig miljoen keer bekeken en Trump scoort tot nu toe 4,9 miljoen volgers.

Eerder dit jaar besloot de huidige president Joe Biden (‘slechts’ 350.000 volgers) al om TikTok niet langer te negeren. Hij laat er zich van zijn lossere kant zien door in korte video’s bijvoorbeeld de winnaar van de Super Bowl in de finale van het American Football, te voorspellen.

Amerikakenner en politicoloog Raymond Mens noemt het hypocriet dat beide mannen gebruikmaken van TikTok, terwijl ze het platform eigenlijk willen verbieden vanwege de Chinese eigenaar. “Ze zien het als spionage-arm van China en zijn van mening dat die korte video’s, denk aan domme poezenfilmpjes, weinig inspirerend zijn en vooral zijn bedoeld om Amerikaanse jongeren dom te houden. Trump heeft eerder geprobeerd TikTok te verbieden en Joe Biden heeft recent zijn handtekening gezet onder een daadwerkelijk verbod.”

Het bedrijf heeft nog wel tot januari 2025 de tijd gekregen om een nieuwe eigenaar, dus buiten China, te vinden. Het is in ieder geval duidelijk dat het platform vóór de verkiezingsdatum van 5 november niet uit de lucht gaat in de VS. (HLN)…[+]