Taliban geselt drieënzestig Afghanen

Taliban geselt drieënzestig Afghanen

AFGHANISTAN  –  In de Afghaanse provincie Sar-i Pul zijn 63 mensen publiek gegeseld in een sportstadion. Dat heeft het Hooggerechtshof van de extremistische taliban bekendgemaakt. De 14 vrouwen en 49 mannen werden beschuldigd van homoseksualiteit, diefstal en andere “zedenmisdrijven”.

De straf werd uitgevoerd in een stadion in het bijzijn van lokale taliban-functionarissen en burgers. De veroordeelden werden geslagen. Het is de eerste keer dat een dergelijk grote groep publiekelijk wordt gegeseld sinds de taliban opnieuw aan de macht zijn.

Ondanks de internationale veroordeling gaan de taliban steeds vaker over tot geseling en openbare terechtstelling van “misdadigers”. De meeste straffen vinden plaats in sportstadions in aanwezigheid van honderden mensen.

Ondertussen kampt Afghanistan (41 miljoen inwoners) nog steeds met groeiende humanitaire en sociaal-economische crises sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. Eind 2023 waren 4,2 miljoen mensen intern ontheemd als gevolg van conflicten en geweld en anderhalf miljoen als gevolg van rampen, aldus The Norwegian Refugee Council, een Noorse organisatie die wereldwijd vluchtelingen helpt.

De plotselinge terugkeer van ongeveer 600.000 Afghanen uit Pakistan sinds afgelopen september heeft het aantal ontheemden in het land dramatisch doen toenemen, waardoor de toch al krappe hulpbronnen nog verder onder druk komen te staan, aldus de ngo. (HLN)…[+]