Tientallen Palestijnen omgekomen bij Israëlische bevrijdingsactie gijzelaars

gaza

 

ISRAEL –Bij de Israëlische actie waarbij zaterdag vier gijzelaars werden bevrijd, zijn ook tientallen Palestijnen gedood. Het Hamasbestuur in de Gazastrook meldt 210 doden en meer dan vierhonderd gewonden door de actie in het dichtbevolkte vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza.

De speciale reddingsactie vond plaats in Nuseirat. Het vluchtelingenkamp ten zuidwesten van Gaza-Stad werd al vaker hevig gebombardeerd in de afgelopen acht maanden. Ook werd er eerder hevig gevochten. De vier gijzelaars werden op twee verschillende plekken in het kamp vastgehouden door Hamas.

Honderden Israëlische troepen deden mee aan de actie, die volgens de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari wekenlang werd voorbereid. Zij werden onder vuur genomen door Hamas-strijders. Israël vuurde terug, ook met hevige luchtbombardementen. Bij die bombardementen kwamen tientallen Palestijnen om het leven, onder wie vrouwen en kinderen. Het is niet duidelijk hoeveel van de dodelijke slachtoffers Hamas-strijders zijn.

Volgens lokale hulpverleners gaat het om zo’n honderd doden. Maar het Hamasbestuur in de Gazastrook meldt 210 doden en meer dan vierhonderd gewonden. Één Israëlische militair raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. “Het was net een horrorfilm, maar dit was een echt bloedbad. Israëlische drones en oorlogsvliegtuigen vuurden de hele nacht willekeurig op woonhuizen en mensen die het gebied probeerden te ontsnappen”, zegt de 45-jarige Ziad, een ambulancemedewerker en bewoner van Nuseirat, tegen persbureau Reuters.

Volgens Ziad richtte het bombardement zich op het marktplein en de Al-Awda-moskee. “Om vier mensen te bevrijden, heeft Israël tientallen onschuldige burgers gedood”, zei hij tegen Reuters. Eerste hulpverleners probeerden de doden en gewonden naar een ziekenhuis in het nabijgelegen Deir al-Balah te verplaatsen. Maar volgens Ziad en andere bewoners van Nuseirat liggen er nog veel lichamen in de straten van het vluchtelingenkamp en rond het marktplein, schrijft Reuters. Op beelden is te zien hoeveel Palestijnen met hun bezittingen op de vlucht zijn na de Israëlische actie in Nuseirat.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft opgeroepen tot een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad vanwege het “bloedbad door de Israëlische troepen” in vluchtelingenkamp Nuseirat. (NU.nl)