Swiatek wint voor vierde keer Roland Garros

Swiatek wint voor vierde keer Roland Garros

TENNIS-Iga Swiatek heeft voor de vierde keer Roland Garros op haar naam geschreven. De nummer één van de wereld rekende in de finale vrij eenvoudig af met de Italiaanse Jasmine Paolini en stelde zo haar vijfde Grand Slam-titel veilig: 6-2 en 6-1.

Vanaf het eerste moment was Swiatek de betere op het Parijse gravel. Paolini wist de Poolse nog wel te breken, maar daar bleef het bij. Paolini, de nummer vijftien van de wereld, kon haar vijf jaar jongere opponente tot een 2-2-stand bijhouden, waarna Swiatek haar in de eerste set geen enkele game meer gunde. Met een lovegame in de servicebeurt van Paolini sleepte Swiatek de eerste set binnen. Ook in de tweede set kon Paolini niet opboksen tegen de gravelkoningin uit Polen. De revelatie uit Italië won bij een 5-0-stand nog haar eigen servicebeurt, maar een comeback bleef uit. Swiatek maakte het met een snoeiharde service af.

Daarmee won de torenhoge favoriet voor de vierde keer het graveltoernooi van Parijs. In 2020, 2022 en 2023 liep ze ook als winnares van de baan. Naast haar Roland Garros-zeges won ze in 2022 de US Open. Swiatek trad in de voetsporen van Justine Henin. De Belgische was de laatste tennisster die Roland Garros drie keer op rij wist te winnen. Henin won het Grand Slam-toernooi in Parijs in 2005, 2006 en 2007.

Swiatek stond op weg naar de titel maar één set af, in de tweede ronde tegen de Japanse Naomi Osaka. Ze overleefde in die partij een matchpoint. In 2021 verloor ze voor het laatst in Parijs, in de kwartfinales van de Griekse Maria Sakkari. (Nusport)…[+]