Noord-Korea stuurt wéér vuilnisballonnen naar Zuid-Korea

Noord-Korea stuurt wéér vuilnisballonnen naar Zuid-Korea

ZUID-KOREA – Noord-Korea is weer begonnen met het versturen van ballonnen met afval naar Zuid-Korea. In en rond Seoul en in de grensstreek werden gisterochtend tientallen ballonnen gevonden.
Pyongyang begon anderhalve week geleden met het versturen van honderden ballonnen gevuld met vuilnis en dierlijke uitwerpselen als vergeldingsactie op een initiatief van Zuid-Koreaanse activisten. Die hadden ballonnen naar het afgezonderde noorden gestuurd met daarin flyers met kritiek op het Noord-Koreaanse regime en USB-sticks vol Zuid-Koreaanse popcultuur.
Vorige week zondag liet Noord-Korea, dat eerder nog had gemeld dat de ballonnen “oprechte cadeaus” waren, weten de maatregel te staken omdat deze doeltreffend was gebleken. Wel waarschuwde Pyongyang dat het de actie zou hervatten zodra er weer propagandaballonnen werden opgelaten in het zuiden. Dat gebeurde afgelopn donderdag. De Noord-Koreaanse overloper Park Sang-hak stuurde opnieuw duizenden flyers en USB-sticks naar het noorden.
Het Zuid-Koreaanse leger laat zondag weten de vuilnisballonnen “zeer serieus te nemen” en paraat te staan om actie te ondernemen. Om wat voor soort maatregel dat zou gaan, maakte het leger niet bekend. (De Telegraaf)…[+]