Valse ex-president neemt Britse minister Cameron beet

Valse ex-president neemt Britse minister Cameron beet

VERENIGD KONINKRIJK – De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron is het slachtoffer geworden van een videogesprek met iemand die zich voordeed als de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko. Dat heeft zijn ministerie gemeld.
“Er werden eerst een aantal berichten uitgewisseld. Daarna volgde een kort videogesprek tussen de minister van Buitenlandse Zaken en iemand die beweerde Porosjenko te zijn”, onthulde het departement in een verklaring. Porosjenko was de president van Oekraïne tussen 2014 en 2019.
“Hoewel het videogesprek duidelijk met Porosjenko leek te zijn, werd de minister van Buitenlandse Zaken na het gesprek achterdochtig. Er werd hem gevraagd naar de contactgegevens van andere mensen en gezien zijn bezorgdheid stopte de minister met antwoorden”, aldus nog het ministerie.
Na onderzoek door zijn diensten werd bevestigd dat de berichten en het videogesprek een hoax waren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onthult de affaire nu om te voorkomen dat de beelden gemanipuleerd zouden worden als ze openbaar gemaakt worden. Cameron van zijn kant “betreurde zijn fout”.
Cameron was in zijn functie als premier al het slachtoffer van een telefonische hoax. Een man belde hem in 2015 op en deed zich voor als de directeur van de Britse inlichtingendienst GCHQ. Hierdoor moest de regering haar beveiligingsprocedures herzien. (HLN)…[+]