Brunswijk waagt het nogmaals om marron-partijen te bundelen

Brunswijk

PARAMARIBO – Coalitiepartij ABOP, onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk, zet zich opnieuw in om de marron achterban te bundelen in aanloop naar de verkiezingen van 2025. Eerdere pogingen hiertoe, na de breuk van A-Combinatie (AC) rond de verkiezingen van 2010, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Brunswijk betreurt het uiteenvallen van AC, dat de binnenlandbewoners een stem en machtspositie heeft gegeven in het bestuurlijke landschap van Suriname. Naast de marron-groepen wil hij ook de inheemsen mobiliseren voor de bundeling.
“We zijn weer verdeeld”, zegt Brunswijk teleurgesteld over de verdeeldheid binnen de marron en inheemse gemeenschappen. Hij streeft naar eenheid en samenhorigheid om de belangen van het binnenland te behartigen. Hoewel hij graag de BEP, de moederpartij van de ABOP, bij de bundeling wil betrekken, zijn er nog onopgeloste kwesties tussen beide partijen. De ABOP, die in termen van zetels en stemmen groter is geworden dan de BEP, gelooft dat de BEP zich bij hen zou moeten aansluiten in plaats van andersom. Desondanks blijven BEP en ABOP voorlopig elkaars rivalen om de stemmen van het binnenland en de mensen met een binnenlandse achtergrond.
“2025 kost wat het kost de combinatie van alle marron-partijen moet weer komen, dat is ons streven”, zegt Brunswijk. “We moeten bij elkaar komen voor het belang van het binnenland”, aldus Brunswijk. Voor Brunswijk en de ABOP is het doel helder: bij de verkiezingen van 2025 moet er een sterke coalitie van marron-partijen gevormd worden, ongeacht de obstakels. Het belang van het binnenland staat daarbij centraal.…[+]