Poging om Russische lanceerbasis Bajkonoer illegaal te betreden eindigt in tragedie voor twee Fransen

Poging om Russische lanceerbasis Bajkonoer illegaal te betreden eindigt in tragedie voor twee Fransen

RUSLAND – Volgens Russische staatsmedia zouden twee Fransen hebben geprobeerd om de Russische ruimtehaven Bajkonoer in Kazachstan illegaal te betreden. Een van hen is daarbij gestorven door uitdroging. “Dinsdag probeerden twee Franse burgers om het terrein van de lanceerbasis te betreden. Ze verlieten de snelweg en stapten richting de hoge gebouwen in de steppe. Onderweg werd een persoon onwel”, vertelde een bron bij de kosmodroom aan ‘RIA Novosti’.

Volgens de bron kon de tweede Fransman zijn kameraad niet helpen en hij rende terug naar de snelweg. Terwijl hij om hulp riep, stierf de andere Fransman door uitdroging. De gemiddelde temperatuur in Bajkonoer bedraagt in juni overdag gemiddeld 33 graden.

Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen op en rond de lanceerbasis. Desondanks proberen toeristen geregeld om er illegaal binnen te komen. In 2022 werden de Britse staatsburger Benjamin Rich en de Wit-Russische Alina Zelupa betrapt nabij een lanceerplatform, waar het tweede prototype van het Boeran-ruimteveer uit de Sovjettijd zich bevindt. In september 2023 werden ook drie Spanjaarden gevat in het gebied – ze wilden eveneens de Boeran bezichtigen.    (HLN)…[+]