Hamas wil onderhandelen over VN-voorstel voor staakt-het-vuren in Gaza

2

GAZA – Hamas zegt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook te accepteren, maar wil nog wel onderhandelen over de details, meldt persbureau Reuters. Israël heeft nog niet officieel gereageerd.

De raad van de Verenigde Naties riep Hamas op een door de Verenigde Staten gepresenteerd voorstel voor een staakt-het-vuren te aanvaarden. Israël staat volgens de Amerikanen al achter dat voorstel.

De VS legde na zes dagen onderhandelen de laatste hand aan de tekst. Deze tekst “verwelkomt” het voorstel voor een wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars dat de Amerikaanse president Joe Biden op 31 mei heeft aangekondigd.

Het voorstel telt drie fases. De eerste fase zou een volledig staakt-het-vuren van zes weken zijn, waarin Israëlische troepen zich terugtrekken, Hamas vrouwelijke en minderjarige gijzelaars vrijlaat en hulp wordt toegelaten tot Gaza. Tijdens die zes weken zou onderhandeld worden over een permanente wapenstilstand.

In de tweede fase zouden onder meer alle gijzelaars in Gaza worden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen in Israël. In de derde fase zou met hulp van de VS en andere landen een begin worden gemaakt met de wederopbouw van Gaza.

Al langere tijd is er onduidelijkheid over het voorstel dat Biden heeft gepresenteerd. Bij de aankondiging in mei zei Hamas er al positief tegenover te staan. Wel is het voor Hamas belangrijk dat er met een staakt-het-vuren ook een einde aan de oorlog in Gaza komt. Het is nog maar de vraag of Israël daarmee akkoord gaat, zoals de VS beweert. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eind mei namelijk niet akkoord te gaan met een staakt-het-vuren zolang Hamas niet “vernietigd” is.

Dat Hamas nu positief op de VN-resolutie reageert, is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een “hoopvol teken”. Hij is op reis door het Midden-Oosten om steun te verzamelen voor het plan. Blinken herhaalde dat Netanyahu achter het voorstel voor het staakt-het-vuren staat. (NU)…[+]