Ogane zwijgt over tekort aan kookgas

Exif_JPEG_420

PARAMARIBO – Al bijna een maand zijn er geen kleine gascilinders te vinden bij de diverse verkooppunten. Tot groot ongerief van personen die dagelijks dit kookgas gebruiken. Ogane, dochteronderneming van de N.V. Energiebedrijven Suriname, die kookgas levert, heeft tot nu toe geen uitleg gegeven voor het kookgastekort.

De schaarste heeft bij heel wat personen voor hoofdbrekens gezorgd. Velen vragen zich af wanneer Ogane de verkooppunten weer gaat voorzien van een nieuwe lading kookgas. Aan de krant vertelt Jenny dat zij de afgelopen dagen van winkel naar winkel is gegaan. Echter, het rondrijden heeft geen succes opgeleverd, en keerde zij met lege gascilinders huiswaarts. Een huismoeder die anoniem wenst te blijven, zegt dat zij genoodzaakt was een elektrische kookplaat te kopen. “Dat heeft  ruim SRD 1000 gekost. Gelukkig heeft mijn dochter mij geholpen om die kookplaat te bekostigen, want anders kan ik geen eten klaarmaken”, aldus de huismoeder.

Ook John is naarstig om zoek naar kookgas. Geïrriteerd zegt John dat hij bij de verschillende verkooppunten “nee, er is geen gas”, heeft moeten aanhoren. Hij heeft twee kleine gascilinders. De tweede gascilinder is een paar dagen terug leeggeraakt. Hij denkt er hard overna om op houtvuur (chula) te gaan koken. Thuis heeft hij wel een kleine kookplaat, maar om daarop te koken voor een gezin van vijf personen is niet te doen. “Verkopers hebben geen zicht op de volgende bevoorrading. Het volk mag wederom de rekening gepresenteerd krijgen van een geschil tussen de directie van de Energiebedrijven Suriname en de vakbond”, zegt John die besloten heeft om de komende dagen brood te eten.

Verkopers van kookgas vertellen aan de krant dat zij tot en met gisteren geen verklaring van Ogane hebben gehad voor het tekort. Het blijkt dat niet alleen in Paramaribo-Noord, maar ook in Latour, Menckendam en Ramgoelamweg winkeliers zonder kookgas zitten…[+]