Veiligheidszone ingesteld vanwege actie EBS-medewerkers

.
PARAMARIBO – Al een paar dagen gaan verhitte medewerkers van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) ‘s morgens de straat op. De plek waar de boze werknemers bivakkeren is de Saramaccastraat. Gisteren is het tot een ernstige confrontatie tussen leden van de Ogem Werknemersorganisatie Suriname (OWOS) en de politie gekomen. Gezien de grimmige situatie heeft de politie besloten een veiligheidszone in te stellen over een gedeelte van de Saramaccastraat.

De politie meldt dat in verband met de ingestelde veiligheidszone de navolgende kruisingen vanaf vandaag tussen 06.00 uur en 12.00 uur worden omgelegd, te weten: de Saramaccastraat tussen de Zwartenhovenbrugstraat en de Prinsenstraat. Aan de weggebruikers wordt gevraagd met het bovenstaande rekening te houden en zoveel mogelijk via alternatieve wegen uw weg voort te zetten en de aanwijzingen van de politie ter plaatse stipt op te volgen.

EBS-medewerkers zijn gisteren weer naar de Saramaccastraat getogen. Echter, een deel van de werknemers werd de toegang tot het terrein van de elektriciteitscentrale aan de Saramaccastraat geweigerd. Hierdoor kon de dienstwisseling niet plaatsvinden. Er ontstond een escalatie tussen de medewerkers, de politie en de Mobiele Eenheid (ME), omdat de medewerkers voor de poort waren gaan staan, waardoor de ingang werd geblokkeerd.

De EBS-medewerkers stonden voor de poort, maar de politie gaf aan dat zij deze plek moesten verlaten omdat deze niet geblokkeerd mocht worden. De nogal verhitte medewerkers wilden hieraan geen gehoor geven en vonden het erg dat de politie/ME hen met hun gummistokken wilden wegduwen. Er werd aangegeven dat ze naar binnen wilden, maar de poort werd voor hen dichtgehouden. Toen de poort uiteindelijk open werd gedaan, gingen enkele medewerkers naar binnen, maar de sfeer bleef rumoerig omdat niet iedereen op het terrein werd toegelaten, terwijl zij daar werkzaam zijn en het recht hadden om het terrein te betreden. Hierdoor werd de situatie van kwaad tot erger en raakte zelfs een medewerker gewond aan zijn arm. Hij werd verwezen naar de poli van EBS voor verdere behandeling.

De medewerkers vonden dat ze als criminelen werden behandeld terwijl ze vredig stonden en zomaar werden beschuldigd van kwaad doen, terwijl dat niet het geval was. Ze vinden dat de politie niet vredig bezig was en voor onrust heeft gezorgd, en dat ze geen slaven zijn van Leo Brunswijk, de directeur van EBS, en dat de situatie van 1973 zich herhaalt toen ook zoiets had plaatsgevonden. Ze vonden dat er sprake was van machtsmisbruik bij de politie. Hij komt niet eens met hen praten en dat vinden ze erg. Ze willen werken en helemaal geen onrust veroorzaken, want ze hebben ook geen vernielingen aangebracht.

Lloyd  Pool van de Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV), die ook aanwezig was, vertelde dat er om eenvoudige zaken werd gevochten die moeten worden opgelost en dit helemaal niet hoefde te escaleren. Hij gaat daarom in UvAV-verband hierover vergaderen en daarna zullen ze een standpunt innemen…[+]